Експерт предупреждава: Законът за перки в Черно море е абсурден

Новините

20-02-2024, 14:09

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Много хора ще понесат огромни финансови щети, дъпълва той.

В България в момента нямаме стратегия за устойчиво енергийно развитие и нямаме т.нар. "Интегриран национален план в областта на енергията и климата". Това каза Димитър Куманов от Сдружение "Балканка", пише ИА "Фокус".

"Не, че ги нямаме написани, но за да бъдат приети от Министерски съвет те трябва да минат процедура по екологична оценка. И преди няколко дни Министерството на околната среда и водите пусна съобщение, че прекратяват процедурите по екологична оценка за тези планове и стратегии, защото няколко пъти питали Министерство на енергетиката да си уточнят какво точно искат - не получили отговор и по закон от МОСВ трябва да прекратят процедурата. Такава гигантска каша става в момента. Ако не знаете, в момента има подадени заявки за поне 50 гигавата, това са още 25 АЕЦ "Козлодуй"-а - перки и солари на сушата. Ние в тази държава май само ток ще произвеждаме, няма да има какво да ядем, но ще можем да преместим планетата на Марс, ако всички тези проекти се реализират. Държавата, за съжаление, не отказва на никого. Хубаво е да се прочетат всички текстове по този законопроект, защото ЕСО (Енергийният системен оператор) казва в становището си, че "не могат да се дават преференции само на един производител от ВЕИ, само заради местоположението, в което ще бъде той". Защото той е в привилигировано местоположение спрямо всички останали. Фонд сигурност на енергийната система казва, че ако този законопроект се приеме ще фалират, защото цената по договор за разликата трябва да я плащат те, но не са се сетили да кажат откъде ще взимат парите, а те ще ги взимат от нас, разбира се", коментира още той.

В този контекст Димитър Куманов подчерта, че в Законопроекта за ветрогенератори в Черно море има таван на цената по договора за разлика. 

"Този таван е 160 лева. Аз гледах подобен закон в Германия, много по-хубав, и там таванът за цената за 2023 г. е 122-123 лв. на мегаватчас. Т.е. - на "богатите" български пенсионери им слагаме 160 лв., а германските пенсионери ще плащат 123 лв. Това е абсурд. Пак слушах коментари по тази тема и експерти от ЦИД (Центъра за изследване на демокрацията) ми казаха, че това е, защото в България било по-скъпо да се построи и нямало пазар. Ти като ще правиш нещо на място, на което ще е много по-скъпо - не можеш ли да си купуваш същия ток от там, откъдето е по-евтино, вместо да харчиш тук парите? До такива абсурди стигаме", обясни Куманов. 

"3 гигавата бяха гарантирали от ЦИД при предишния законопроект и казаха, че има инвеститор, който ще избяга в Гърция. 3 гигавата са АЕЦ "Козлодуй" и половина. Тези 3 гигавата, когато се появят на пазара ще се добави значително свръхпроизводство, все повече ток ще се появява на пазара, а в момента всички други производители от ВЕИ са на този пазар на борсата и там понякога цената е 0, защото има свръхпроизводство, и тогава те плащат и такса на този, който им взима тока, за да могат някъде да го утилизират. Единствено за тези с перките, които ще създадат натоварване на пазара със свръхпроизводство - на тях им се гарантират 160 лв. на мегаватчас да им се купува енергията от държавата. Това означава, че всички останали, периодът, в който за тях цената ще е 0 - той ще се удължи значително, защото тези перки ще бълват като луди и ще понесат финансови щети. Аз познавам много хора, които са взели кредит, за да си сложат солар на покрива и няма да имат с какво да го изплащат заради това, че на един връзкар с властта му е уредено да ги пусне тези 3 гигавата наведнъж на пазара", каза още Димитър Куманов.

"Аз такъв лобистки законопроект, изобщо цялата схема, в която се действа - никога през живота си не съм виждал", категоричен бе той. "Това е противоконституционно, защото държавата гарантира равни условия на всички, които искат да произвеждат нещо, а изведнъж става така, че на един са му уредени 160 лева, той ще удължи времето, в което на останалите ще им е 0 лв. и това са "равни условия"...", уточни Куманов.