Милиони и вечна любов - сценариите на онлайн измамниците

Крими

20-02-2024, 14:01

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Жертва на измами вече стават и фирми. Вече няколко у нас са с източени банкови сметки.

Американски военен Ви пише във Facebook, че се възхищава на публикациите Ви? Много харесва Вашите снимки и иска да прекара животът си с Вас? Мигът в който Ви поиска пари трябва да ви светне червената лампичка. Така наречените "романтични" измами са все по-често срещани в интернет.

"Тази измама цели да създаде много голяма близост с жертвата и в този контакт извършителят цели да отнеме паричните средства, които тя ще му предостави. Обикновено се представят за военни, които са на мисия в Иран, Ирак или в друга азиатска или африканска държава," обяснява главен инспектор Живко Костадинов, който е началник на сектор "Престъпления против собствеността" в Областната дирекция на МВР във Варна.
Освен като военнослужещи, измамниците, които са най-често от Нигерия, се представят и за лекари. Започва дълъг процес на ухажване на жертвата като искат да изпратят колет със скъпоценности или огромна сума пари.
"Изпраща се линк към фалшива куриерска компания, която продължава комуникацията с жертвата и я уведомява, че пратката е тръгнала, но трябват пари за да бъде освобождавана на различните граници," посочва инспектор Костадинов.
Естествено, за да бъде освободена пратката, са необходими хиляди, най-често в долари или евро. Много често жертвите не вярват, че е възможно да са измамени и търсят пари от свои близки и роднини.
"Имахме такъв случай в който близките на жертвата се бяха усетили и я доведоха в полицията. Два-три дни я убеждавахме, че това е измама, а жената не искаше да повярва," спомня си инспектор Живко Костадинов.
Около 50-60-годишни са дамите, които най-често стават жертва на подобни измами.

Освен това много често получаваме фалшиви имейли от "банки", които ни подканят да прочетем прикачен файл. Не го отваряйте, защото най-вероятно е вирус.

Жертва на измами вече стават и фирми. Вече няколко у нас са с източени банкови сметки.