Защо се бави аварийният ремонт на пристанище "Карантината"?

Мисия Варна

20-02-2024, 13:55

Снимка:

live.varna.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

На пристанище "Карантината" има 85 узаконени места, запълнени от тях са 70, а останалите - служебни.

Спешният ремонт на пристанище "Карантината" се забавя заради тежката процедура за подготвяне на документацията. Това съобщи за Радио Варна Лъчезар Братоев, началник на отдел "Рибарски пристанища" в Община Варна. 

Братоев коментира в началото на годината пред Радио Варна, че се налага спешен ремонт на съоръжението. 

По думите му към днешна дата не е направено нищо все още по ремонта. Цялата документация в момента се дооформя, допълни Братоев. 

"Проектът за пристанището не е лош, но изпълнителните са го направили така, че да е по-бързо и евтино. Големите камъни в момента са по един тон, големи няма въобще. Който е правил пристанището, не го е правил като хората", коментира Лъчезар Братоев. Той допълни, че след голямата вълна през ноември м. г. тези малки камъни са се свлекли под водата и в момента не защитават пристанището. Според Братоев, ако подобна буря се повтори, може би цялото съоръжение ще се срути и трябва да се прави ново пристанище. 

"За това пристанище са дадени 16,5 милиона лева, от които половината са от Европейската общност. Да даваме още милиони мисля, че е безумно. Средства мисля, че има. Новата кметска управа бързо реагира, заложиха ги в бюджета, но бюрокрацията е страшна. Три месеца не можем да съберем подписите и разрешенията", допълни Лъчезар Братоев. 

Той съобщи, че предстои промяна в ценообразуването на таксите за престой на пристанището - промяна, срещнала съпротивата на част от рибарската общност в района. "Таксите по-скоро ги възстановяваме, отколкото да ги вдигаме. Те са били почти такива още през 2021 г., когато е пуснато пристанището, но предизборно преди местните избори в Общинския съвет е внесено предложение и таксите са свалени безумно. Начинът, по който е направен ценоразписът тогава, е невъзможен. Лодките не са по метри, а са по три категории и там се обърква целият ценоразпис", каза Братоев. Оказва се, че рибари си плащат за цяла година, а не са влизали нито веднъж в пристанището. "Ние имаме едно празно пристанище, платено на дотираните цени", посочи началникът на отдел "Рибарски пристанища". Той даде за пример един 24-метров кораб, за който се плаща 1 лев и 17 стотинки дневно за престой. Според новите тарифи цената ще бъде 7 лева и 27 стотинки. "Това е една много ниска тарифа, по-ниска и от другите пристанища", каза още Братоев.

На пристанище "Карантината" има 85 узаконени места, запълнени от тях са 70, а останалите - служебни. През този месец ще бъдат пуснати още 40 места (1 понтон), след което се планират още около 20, с което ще бъде запълнен напълно капацитетът на "Карантината", съобщи Братоев. Приходите на съоръжението през миналата година са били 66 хиляди лева, а разходите - над 1 милион лева. "Искам да намалим загубата, защото тези пари излизат от гражданите на Варна", посочи Братоев.