Повече от 5 000 жители на аржентинския град Комодоро Ривадавия разгледаха НИК “Св. св. Кирил и Методий” (СНИМКИ)

Животът

18-02-2024, 16:38

Снимка:

ВВМУ "Никола Й. Вапцаров"

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Началникът на ВВМУ флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров цитира вицепремиера и външен министър Мария Габриел, че този български кораб е изключително ефективен.

Повече от 5 000 жители на аржентинския град Комодоро Ривадавия посетиха българския военен научноизследователски кораб “Св. св. Кирил и Методий”, който спря там на връщане за България от българската антарктическа база „Св. Климент Охридски” на остров Ливингстън.

В града с население 180 000 души, който е най-големият в аржентинската провинция Чубут в Патагония, живеят около 2 000 потомци на български емигранти от преди един век. На среща в българското дружество, което носи това име като на кораба- “Св. св. Кирил и Методий”, командирът му капитан II ранг Николай Данаилов съобщи, че са дадени повече от 5 000 посетители на борда на пристанищната администрация.

Началникът на ВВМУ флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров цитира вицепремиера и външен министър Мария Габриел, че този български кораб е изключително ефективен. “Очарован сме от любовта на потомците на българите в Комодоро Ривадавия към всичко българско, включително и към нашия кораб, както и от небивалия интерес на жителите на града”, каза флотилен адмирал Медникаров.

“Нито една политика не може да направи такава реклама на България като българския кораб и антарктици”, каза ръководителят на 32-та българска антарктическа експедиция проф. Христо Пимпирев, който също пристигна в Комодоро Ривадавия на борда на “Св. св. Кирил и Методий” заедно с група от експедицията.

Българският кораб обяви отворени врати за жителите на Комодоро Ривадавия в продължение на два дни на 16 и 17 февруари между 10 и 20 часа. През цялото време на пирса имаше опашки, като на опашка се чакаше и за влизане в пристанището. Гостите на кораба чакаха на опашки и за снимки с командира му и останалите членове на екипажа.

Пристанищните власти осигуряват автобуси за посетителите, а за реда се грижеха и военните от Аржентинската армада.

Сред посетителите имаше и потомци на българи, които донесоха на екипажа местни соленки и сладки. Потомците на българите получиха от екипажа на мартеници. Децата дадоха на командира рисунки на кораба, а старши помощник командирът капитан III ранг Радко Муевски получи ръчно изработена от местно дете играчка за еднадесет годишната му дъщеря.

Представители на екипажа разказваха на посетителите накратко за българския кораб и подкрепата му за последните две български научни експедиции в Антарктида. В разясненията активно се включи и капитан III ранг Лукас Акоста – офицер от аржентинските военноморски сили, който подпомага навигацията във водите край Аржентина и в Южния океан.