Иво Танев и Влади Въргала в новата варненска постановка на оперетата „Българи от старо време“

Варна Лайф

18-02-2024, 15:48

Снимка:

Държавна опера - Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Заглавието е запазена марка на режисьора Николай Априлов, който всеки път открива в този сюжет нови предизвикателства и ключови моменти.

За Националния празник Варненската опера поднася на 1 и 2 март нова  интерпретация на най-играната и най-обичана родна оперета „Българи от старо време“. Творбата на композитора Асен Карастоянов и либретиста Коста Райков по повестта на Любен Каравелов е сред шедьоврите на българското музикално изкуство. В главните роли на стожерите на патриархалната общност, които разсмиват публиката до сълзи, ще влязат Иво Танев (Дядо Либен) и Владислав Карамфилов – Въргала (Хаджи Генчо).

Новият прочит на класиката личи освен в обновения артистичен състав, и в новите сценични декори и костюми на Ася Стоименова. Заглавието е запазена марка на режисьора Николай Априлов, който всеки път открива в този сюжет нови предизвикателства и ключови моменти.

Сравнявана с „Ромео и Жулиета“, но с щастлив край, „Българи от старо време“ ни разказва с музика историята за копривщенските големци, които заради нелепо скарване отказват да оженят децата си – отдавна влюбените един в друг Лиляна и Павлин. След много перипетии на сцената, в които по забавен начин се разкрива народопсихологията на възрожденските българи, любовта побеждава.

Това несъмнено е оперетата, която никога не омръзва и винаги умилява зрителя. Погледът към нрава и бита на народа ни е изпълнен с ласкава ирония и много обич на фона на мелодична музика и традиционни танци.

В останалите роли ще видим: Милена Захариева, Борис Луков, Пламен Михайлов, Благовеста Статева, Мария Павлова, Жана Костова, Велин Михайлов, Лилия Илиева-Михайлова, Мартин Киров, Илко Захариев, Калина Жекова, Вяра Железова, Даниела Рабчева и др. Оркестъра на Варненска опера дирижира Стефан Бояджиев, диригент на хора е Надежда Маккюн. Автор на хореографията е Радослав Иванов, художествен ръководител на Танцов ансамбъл „Одесос“ при МВР Варна, който ще извие сватбеното хоро в края на спектакъла.

БЪЛГАРИ ОТ СТАРО ВРЕМЕ

Оперета от Асен Карастоянов
Либрето Коста Райков
По повестта на Любен Каравелов

Диригент Стефан Бояджиев
Режисьор Николай Априлов
Сценография и костюми Ася Стоименова
Хореография Радослав Иванов
Диригент на хора Надежда МакКюн

В ролите:
ДЯДО ЛИБЕН – Иво Танев
ДЕЛА – Милена Захариева
ПАВЛИН – Борис Луков, Пламен Михайлов
ХАДЖИ ГЕНЧО – Владислав Карамфилов – Въргала
ЦОНА – Благовеста Статева
ЛИЛЯНА – Мария Павлова, Жана Костова
ИВАН – Велин Михайлов
ЯНКА – Лилия Илиева-Михайлова
ЕРЧО – Мартин Киров
ГЕРЧО – Илко Захариев
ЦИГАНКА – Калина Жекова, Вяра Железова
БАБА ТОДОРА – Даниела Рабчева
КЛЮКАРКИ – Галина Великова, Марина Иванова, Полина Бахчеванова,
Красимира Митева, Миглена Страдалска, Събина Матеева

Хор и оркестър на Държавна опера Варна, със специалното участие на Танцов ансамбъл „Одесос” при МВР Варна.

Премиерни спектакли – 1, 2 март 2024, 19.00, Основна сцена