Медицинският университет във Варна се похвали с лаборатория като по филмите

Животът

17-02-2024, 12:52

Снимка:

МУ - Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

10 докторанти и постдокторанти, съвместно със своите ментори, вече извършват експерименти с новата апаратура в рамките на своите научни проучвания.

С лаборатория, излязла от известни криминални холивудски филми, се похвали Медицинският университет във Варна. Благодарение на проекта TRANSTEM, финансиран от Европейската комисия, във вузът бе оборудвана високотехнологична лаборатория за научни цели. Сред апаратурата има последно поколение апарат за PCR анализ, четци за протеини, както и апарат за поточна цитометрия, която е много прецизна при измерване на повърхностни маркери при клетки в суспензия. "С тези модерни апарати могат да бъдат извършвани съвременни научни изследвания в областта на биологията на протеините, РНК-биологията и ДНК-биологията.“ Това обясни д-р Манлио Винчигуера, ERA Chair на проекта TRANSTEM.

С новата апаратура се повишава конкурентоспособността на Медицински университет – Варна в научноизследователската работа, като учените ще могат да работят в лабораторни условия, съответстващи на тези, при които работят учените в Западна Европа

10 докторанти и постдокторанти, съвместно със своите ментори, вече извършват експерименти с новата апаратура в рамките на своите научни проучвания. "Взаимодействието между учени и лекари е много важно, за да се развиват идеите и да се прави наука“, добавя още д-р Винчигуера. В проекта TRANSTEM са заложени приложни изследвания на стволови клетки и реализация на възможности за клинично приложение.