Еколог: ВЕИ в морето няма да допринесат за енергийната независимост на гражданите и страната ни

Новините

17-02-2024, 11:32

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Има достатъчно покриви и места, които са урбанизирани и не ги използваме.

Преди да започнем да изграждаме всякакви такива големи енергийни мощности, трябва да отпушим процеса гражданите сами да произвеждат своята енергия. Има достатъчно покриви и места, които са урбанизирани и не ги използваме. Ако първо регулираме това, после всякакви други мощности в море, планина и т.н. ще са допълнителни и биха балансирани енергийната система. Системата на малкия производител на ток е много проста – има нетно виртуално отчитане и в часовете, в които произвежда, но вие не сте си вкъщи, после това ви го приспадат от вечерната сметка. Така е в Германия, Франция, Австрия, Гърция, в цяла Европа. Но, в България това не се въвежда. За тях звучи като ерес ако имате вила и си сложите фотоволтаик, електромера на вилата да го свържете с този на вилата си и токът, който се произведе там да ви го приспаднат зимата от сметката. Това просто е ерес в България. Това коментира за Радио Варна екологът Илиян Илиев от Обществен център за околна среда и устойчиво развитие. 
 
Сега какво правим? Слагаме едни големи мощности, след това се чудим къде да продадем енергията, а малкия човек го запушваме сам да произведе енергията си. 
 
Това е отработена стратегия в българската политика - накрая слагаме един етикет „ЗА ВСИЧКО Е ВИНОВЕН ЕС“ 

Дали гражданите ще са зависими от тръбата от изток или от ветрогенераторите от североизток, те са все зависими. Една страна е енергийно независима, когато има енергийно независими граждани. При последната промяна на Закона за енергията от възобновяеми източници (ЗЕВИ) бяха приети всички условия на Брюксел за ВЕИ-та, малки фотоволтаици и т.н. Мислехме, че това ще облекчи живота и това ще накара гражданите да бъдат енергийно активни. Напротив, на следващия ден след обнародването на ЗЕВИ, през есента на 2023 г., не само, че гражданите не получиха никакъв бонус, а и тези, които имаха малки фотоволтаични инсталации бяха изключени на момента. Тези поправки в закона дадоха възможност на енергийните дружества да прекратят договорите. Досега те бяха задължени да присъединяват обекти, сега това задължение отпадна и те ги изпращат на борсата. Всички домакинства ще излезем на свободния пазар, но нали разбирате, че ако произвеждате киловат-два, до пет максимум, коя фирма ще тръгне да се занимава с вас да сключва договори за нетметъринг (б.ред. нетно отчитане от един и същи електромер на подадената към мрежата от дома и внесената към дома енергия), за виртуално отчитане и каквото се сетите, което всичко го има в закона. Но, знаете ли като четете закона, в първата му половина всичко, което Брюксел поиска го има, във втората започват да се прокрадват текстове, които преобръщат палачинката точно наобратно, коментира още Илиев. Това е отработена стратегия в българската политика. Затова не се случват нещата. Но, накрая слагаме един етикет „за всичко е синовен ЕС“.
 
Напълно е възможно бъдещите ветрогенератори да попаднат в бъдещите защитени зони в морето, които са в процес на определяне, допълни екологът.