Полярниците ни пристигнаха в Комодоро Ривадавия, Аржентина (СНИМКИ)

Животът

16-02-2024, 16:06

Снимка:

ВВМУ "Никола Й. Вапцаров"

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Посрещнаха го наследници на български емигранти от преди повече от сто години.

Българският военен научноизследователски кораб “Св. св. Кирил и Методий” акостира на пристанището в Комодоро Ривадавия в 21:30 часа местно време на 15 февруари, подпомогнат от местен пилот.

Посрещнаха го наследници на български емигранти от преди повече от сто години, сред които Ценка Генова, председател на българското дружество “Св. св. Кирил и Методий” в Комодоро Ривадавия и Ружка Николова, председател на Аржентино – българската фондация в Буенос Айрес, която представя и учредената през 2022 г. Федерация на българските дружества в Аржентина.

“Св. св. Кирил и Методий” плава обратно към България от българската антарктическа база “Св. Климент Охридски” на остров Ливингстън в Антарктида. На борда има група от 32-та българска антарктическа експедиция начело с ръководителя й проф. Христо Пимпирев, в която са и посланикът на България в Аржентина Стоян Михайлова, началникът на ВВМУ „Н.Й.Вапцаров“ флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, генералният директор на Българската телеграфна агенция (БТА) Кирил Вълчев, учени от експедицията, изследователи от Испанското географско дружество.

Предвидена официална церемония по посрещането с кмета на Комодоро Ривадавия Отар Мачарасвили, председателя на общинския съвет Максимилиано Сампаоли и заместник губернатора на провинцията Густаво Мена. Ще има срещи с кмета и с ректора на Националния университет на Патагония “Сан Хуан Боско” проф. Лидия Бланко. Организирана е и пресконференция на българските антарктици, а борда на кораба ще има среща на местни и български учени. Планиран е ден на отворени врати на кораба. В Културния център в града ще бъдат открити две изложби – “История на България през очите на художника” и “32 кадъра преди 32-ата българска антарктическа експедиция – До Антарктида и назад с любов от Радка Данаилова“, чийто автор е съпругата на командира на кораба капитан II ранг Николай Данаилов. След това потомци на българите са ще изнесат гала концерт. В Музея на петрола в Комодоро Ривадавия ще бъде представен филма за потомците на българите в Аржентина “Разпилени в долната земя” на журналистката от Българската национална телевизия Мария Чернева.

“Св. св. Кирил и Методий” ще отплава от Комодоро Ривадавия за Мар дел Плата, Аржентина, на 18 февруари.