Над 500 дарения са направени на Военноморския музей във Варна през 2023 г.

Животът

16-02-2024, 14:50

Снимка:

Военноморски музей - Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Експозицията „Многото пътеки към морската история” може да се разгледа до края на месец април.

Традиционната изложба „Многото пътеки към морската история” днес беше официално открита във Военноморският музей. Тя представя част от експонатите, постъпили във фонда на Музея през предходната година. През нея са направени повече от 500 дарения от лица, обществени организации и военни формирования.

На откриването присъстваха голяма част от дарителите, на които бяха връчени свидетелства и към които бяха отправени думи на благодарност от директора на Музея д-р Мариана Кръстева. Като допълнителен жест на признателност те получиха и семеен целогодишен билет за четирите музея от семейството на Националния военноисторически музей.

В приветственото си слово д-р Кръстева подчерта, че направените дарения са важна част от равносметката за пътя, по който се събират фактите и артефактите за оформяне на цялостна картина на събитията, но и по който се сливат вдъхновението и усилията на пазителите и изследователите на историята.

На откриването присъстваха заместник-началникът на Щаба по ресурсите на Военноморските сили капитан  I ранг Атанас Змийчаров, командирът на Военноморска база – Бургас капитан  I ранг Петър Петров, заместник-началникът на Военноморското училище капитан I ранг Вълчо Атанасов, представител на Дирекция „Култура и духовно развитие” към Община Варна, любители на историята и много приятели на Музея.

Експозицията, в която са представени лични вещи, документи, фотографии, филателни и нумизматични издания, униформи, снаряжение, оръжие, както и произведения на изкуството, може да се разгледа до края на месец април.