Алибегов: Потокът на рибите ще бъде променен, а поминъкът на рибарите ще бъде съсипан

Туризъм

14-02-2024, 10:49

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Той посочи, че всички становища на бранша за законопроекта са отрицателни.

Има огромна дупка в комуникацията. Браншът иска изтегляне на законопроекта за изграждане на перки в Черно море. Трябва да се седне на масата и да се проведе сериозен разговор със заинтересованите страни. Към момента чуваме само как всичко е прекрасно, а негативите се крият.

Това заяви пред bTV председателят на Българска асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

Според него перките и туризма са несъвместими. По думите му Законът за енергията от възобновяеми източници в морските пространства е бил приет светкавично на първо четене и то на тъмно. Алибегов подчерта, че засегнатите бизнеси са били поканени на среща след това, на която обаче не е присъствал вносителя на законопроекта Ивайло Мирчев от ПП-ДБ.

Ричард Алибегов посочи, че всички становища на бранша за законопроекта са отрицателни. Той допълни и че няма яснота на какво разстояние в морето биха се изградили въпросните перки и дали те ще се виждат от брега.

В Европа перките в морето са в индустриални зони. В Испания няма перки, всички сме били в Гърция - там перки виждали ли сте? Дания е една от най-развитите страни за вятърна енергия, но там летен сезон няма, нямат притеснения, каза Алибегов. 

"Потокът на рибите ще бъде променен, а поминъкът на рибарите ще бъде съсипан", допълни председателят на БАЗ. 

Обратната теза пък защити Мария Трифонова от Центъра за изследване на демокрацията. Тя уточни, че по темата за изграждане на ВЕИ в Черно море се работи от 4 години. По думите й България изостава в по отношение на производството на енергия от възобновяеми източници.

Според нея е преувеличено, че поставянето на перки ще съсипе туризма и риболова. Тя заяви, че перките биха се позиционирали в изключителна икономическата зона на около 22 км навътре в морето. Те няма да са по цялата ни черноморска акватория, поясни Трифонова.