Зам.-кметът Илия Коев: Ситуацията с боклука в града вече е овладяна

Мисия Варна

13-02-2024, 18:50

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

През летния сезон ще се засили сметосъбирането, ще се включи допълнително и човешки ресурс.

Ситуацията със събирането и извозването на битови отпадъци в града вече е овладяна. Това заяви в предаването „В ефир сте“ по Радио Варна зам.-кметът с  ресор обществен ред и сигурност Илия Коев. Той уточни, че през почивните дни лично проверявал работата по сметосъбирането и състоянието на контейнерите за отпадъци в  различни части на града. В централната част и в кварталите „Владислав Варненчик“, „Младост“, „Левски“ положението е овладяно, каза Коев и уточни, че само на отделни места има неизвозена смет, в това число и КК „Златни пясъци“. Той припомни, че кметът Благомир Коцев също лично е бил на местата, на които сметоизвозващата фирма е заявила, че е пратила техника за почистване.
 
За местата, където граждани подават информация за недостиг на контейнери, със сигурност ще разпоредим да бъдат поставени допълнителни, каза зам.-кметът. Той поясни, че сметопочистващата фирма има възможност да поставя допълнителни контейнери, но в много случаи, ширината на улиците и условията на мястото не позволяват това да се случи. 
 
В плановете за летния сезон вече е заложена по-голяма кратност на извозване на отпадъците, увери зам.-кметът. Той подчерта, че за предстоящия туристически сезон, от сметопочистващата фирма уверяват, че ще подсилят работата на автомобилите с допълнителен човешки ресурс. Това ще гарантира, че боклуците попадащи извън контейнерите ще бъдат събрани, тъй като камионите са напълно механизирани.  
 
Илия Коев подчерта, че част от идеите на Община Варна за осъществяване на контрол върху безразборното изхвърляне на боклук е поставянето на видеонаблюдение. Камерите ще следят още за нерегламентирано изхвърляне на строителни отпадъци, които повреждат техниката и контейнерите за битови отпадъци, поясни той. 
 
Като допълнителна мярка в полза на гражданите, общината, заедно с районните кметове, обмислят поставянето на казани за строителни отпадъци на различни места в града. Обмисляме  и реорганизация работата на общинските еколози, които да ангажираме с контрола по дейностите на сметопочистващата фирма и за опазването на околната среда във Варна, допълни зам.-кметът. Той поясни, че се работи в посока създаване на система за директно постъпване на граждански сигнали и бърза обратна връзка.
 
Община Варна планира уведомителна кампания за ползите от разделното събиране на отпадъци, обяви Коев и допълни, че е време да последваме положителния пример на много европейски държави, които отдавна имат наложена култура и дисциплина за разделно изхвърляне и събиране на боклук. Отговорността за чистотата и опазването на околната среда във всяко населено място, разбира се и част от личния ангажимент на всеки гражданин, подчерта заместник-кметът.