Студентските съвети ще могат да ползват помещения в Младежкия дом

Животът

13-02-2024, 13:24

Снимка:

live.varna.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Създаване на зелено пространство пред Младежкия дом, което да се ползва от студенти, обсъдиха на среща днес заместник-кметът по образованието, културата и спорта Павел Попов и представители на студентските съвети.

Студентските съвети към висшите учебни заведения във Варна ще могат да ползват Зала 17 и Концертната зала в Младежкия дом по график. Достъпна през летните месеци от май до октомври ще бъде и терасата на Младежкия дом. За това се договориха на среща днес заместник-кметът по образование, култура и спорт Павел Попов и представители на студентските съвети към пет от варненските университети – Медицинския университет, Икономическия университет, Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“, Техническия университет и Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“.

Младежите поискаха съдействието на ръководството на Община Варна за осигуряване на повече открити и закрити пространства, в които да провеждат различни съвместни инициативи и срещи, визирайки практиката на учебни заведения от други държави.

Градинката срещу Младежкия дом може да се обособи като открито зелено пространство, което да се ползва от студентите. Тя е разположена в близост до три от университетите – Икономическия, Медицинския и ВВМУ, а за Техническия университет има удобен транспорт. Това предложиха представителите на студентските съвети от варненските университети. Идеята е интересна, очакваме вашите конкретни предложения, които трябва да се обсъдят включително и с широката общественост, каза по време на срещата Павел Попов. Той поясни, че Община Варна подготвя проект за изграждане на Черноморски младежки център в кв. „Аспарухово“, който ще осигури пространства за студентите.

Представителите на студентските съвети поискаха промяна на Статута на годишните поименни студентски награди, които всяка година присъжда Община Варна. Те пожелаха по-дълги срокове за обсъждане и входиране на предложенията, както и промяна на категориите на наградите. Студентските съвети ще предложат корекции, които ще бъдат публикувани и подложени на обществено обсъждане стана ясно още по време на срещата.

Ползване на електрически велосипеди и споделен транспорт са мерки, които предложи заместник-кметът Павел Попов в отговор на запитвания на студентите по повод недостига на места за паркиране до университетите. Разчитаме, че вие като млади хора, сте по-мобилни и ще поощрите по-иновативните подходи, отбеляза заместник-кметът. Той посочи, че ще провери дали има възможност за увеличаване на курсовете на автобус № 9, който обслужва спирки в близост до Варненския свободен университет.

На срещата на заместник-кмета и представители на студентските съвети присъстваха още директорът на дирекция „Образование и младежки дейности“ Лилия Христова и началниците на двата общински отдела Елена Кенарова и Радка Тодорова.