Виртуозите на Миланската Ла Скала ще гостуват във Варна

Варна Лайф

12-02-2024, 18:05

Снимка:

Държавна опера - Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Концертът е на 29 април 2024 г., 20:00 часа, Зала 1 на Фестивален и конгресен център.

Камерният състав на един от великите оркестри на Европа - оркестъра на Миланската Ла Скала ще гостува във Варна.

Концертът “Виртуозите на Миланската Ла Скала” ще бъде кулминация на ХХ Европейски музикален фестивал Варна и едновременно с това - първи концерт от съпътстващата програма на Международния музикален фестивал “Варненско лято” 2024.

Варна, 29 април 2024 г., 20:00 часа, Зала 1 на Фестивален и конгресен център.

Красимира Стоянова, сопран

Марио Хосен, цигулка, диригент

Съвместна продукция на Европейския музикален фестивал Варна и ММФ “Варненско лято”


Програмата на концерта е от изящни образци на италианския и немския барок - прочути арии от произведения на Бах и Хендел, и шедьовъра на Вивалди “Годишните времена”.

“Да бъдем домакини на тези елитни инструменталисти, е чест и отговорност за нас. Те ни се доверяват отново, за юбилейното издание на Европейския музикален фестивал Варна, след като през 2017 г. по наша покана дойдоха за пръв път във Варна - припомня директорът на фестивала Мария Кондова. - С вълнение си спомняме небивалия фурор, който предизвикаха при първото си гостуване и очакваме с нетърпение новата вдъхновяваща среща с тези великолепни музиканти и с брилянтните солисти - маестро Марио Хосен и оперната дива Красимира Стоянова.”

Концертът се осъществява с подкрепата на Италианския културен институт и Посолството на Италия в България и е под патронажа на Нейно превъзходителство г-жа Джузепина Дзара, посланик на Италия в България.

Създаден през 1778 г., Оркестърът на Театъра на Ла Скала е безспорен световен еталон за творческо музициране в оперния и симфоничен репертоар, и всеки гастрол на неговите формации извиква възторжените аплодисменти на публиката. Балансираният мек звук и характерния оперен тембър са отличителни за оркестъра на Teatro alla Scala. В пълен състав оркестърът наброява 135 музиканти. Свързан е през годините с имената на едни от най-великите диригенти на нашето време - Артуро Тосканини, Вилхелм Фуртвенглер, Херберт фон Караян, Ленард Бърнстейн, Карло Мария Джулини, Карлос Клайбер, Клаудио Абадо, Рикардо Мути, Даниел Баренбойм. “Виртуозите на Миланската Ла Скала” са концертмайстори и солисти в оркестъра и обикновено концертират без диригент. Петнайсетте елитни музиканти изнасят над 200 концерта годишно, като гастролират в най-престижните световни оперни театри и концертни зали като виенската Музикферайн, операта в Рига, Театро Гранде Петручели и много други.