Лято 2024: Готви се вдигане на цените на чадъри и шезлонги у нас

Туризъм

11-02-2024, 13:41

Снимка:

Varnautre.bg/Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Сянката по родните черноморски плажове това лято вероятно ще ни струва повече.

Макар да е едва февруари месец, много хора вече активно планират лятната си почивка. Ако и вие сте от тях, може би за поредна година се чудите дали да похарчите парите си за море в България или да се насочите към гръцките плажове.

Сянката по родните черноморски плажове това лято вероятно ще ни струва повече. След като държавата поиска увеличение на концесионните такси, които трябва да бъдат в държавния бюджет, с 9,5%, тази година се заговори за увеличаване на цената на сянката, казват от NOVA. Повечето чадъри и шезлонги са достигнали максимално допустимата цена, която е заложена в договорите, и затова сега концесионерите ще настояват тези договори да се обмислят, за да се освободи горната граница за цената на чадъри и шезлонги.

Заради инфлацията през последните две години е имало постоянно увеличение на таксите на концесионерите на морските плажове, обясняват стопаните на ивиците. "Миналата година те ни го индексираха 15,3%. Всички колеги запазихме цената с много оптимизиране на други разходи, лишения от други, примерно да купим нов инвентар. Запазихме тази цена, която сме имали предишната година. Но тази година ни изненадаха с още по-висок индекс - 9.5%", обясни в предаването "Събуди се" по NOVA Николай Димитров, зам.-председател на Сдружението на концесионерите на морски плажове. Така за двете години повишението в таксите им надхвърляло 25%. На част от ивиците, които до момента работели на по-ниски цени на чадър и шезлонг, вече се обмисляло повишение на цените за ползване. Имало обаче плажове, на които пределните цени по договор били достигнати. "Там, само по себе си, на малките плажове, където е възможно, ние ще вдигнем най-вероятно цена на чадър или цена на шезлонг, а там, където не позволява, ние ще вдигнем наемите на наемателите, защото просто трябва тези пари ние да ги вземем отнякъде", посочи още Димитров.

В Бургас местните, които досега плащаха едни от най-ниските цени за чадър и шезлонг през лятото, не приемат с охота идеята да се бръкнат повече за сянката на плажа през новия сезон. "Зависи с колко. Бяха много приемливи на бургаския плаж, не знам с колко ще ги вдигнат", коментира Станислава. "Според мен цена от 5 лв. би била допустима за повечето хора", смята Теодора. В Слънчев бряг хора от вътрешността на страната също не приемат идеята за нови, по-високи цени на плажните принадлежности. "Да ви кажа, едно вдигане на цените не е нормално", казва Красимир.

Хотелиери обаче смятат, че едно повишение на цените на чадърите и шезлонгите по плажните ивици ще доведе до промяна на контингента туристи, които избират да почиват у нас. Разчитат интерес да проявят по-платежоспособни гости, които залагат на качествената услуга. "Въпросът е качеството. Когато искаш да легнеш на чисто, то трябва да е чисто. Някой трябва да го почисти, някой трябва да го подреди. Това струва пари", заяви Румен Мончев, член на Управителния съвет на Съюза на собствениците в Слънчев бряг. Концесионерите защитават предстоящото увеличение с качеството и на плажните ивици, и на услугите, които предлагат на своите гости. "Никъде по света няма толкова спасители, колкото по българските плажове. Говорим за медицински пунктове и за реанимационни такива. Има ново предложение на министъра на здравеопазването - на плаж над 500 м ние да наемем линейка с още един допълнителен медицински екип - това също оскъпява предлаганите от нас услуги", добави още Николай Димитров. Все още не е ясно с какви цени на сянката ще ни посрещнат родните плажове това лято, казват от NOVA.