Общините във Варненска област заедно ще решават проблема с бездомните кучета

Животът

10-02-2024, 12:38

Снимка:

Община Вълчи дол

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Като цяло издръжката на бездомно куче е в пъти по-скъпа от тази на дете в детска градина.

Общините във Варненска област се обединяват, за да изградят общи приюти,  в които да се грижат за бездомните кучета. Това стана ясно по време на втората среща на кметовете на общините, организирана по инициатива на областния управител проф. Андрияна Андреева. Домакин беше кметът на Вълчи дол Калоян Цветков.

Макар и в различна степен общините се сблъскват с едни и същи проблеми в опитите си да намалят популацията от бездомни животни. Присъстващите кметове споделиха, че цената за кастриране, чипиране и оебзпаразитяване на бездомните кучета става все по-висока и вече достига 150 лева на животно. Като цяло издръжката на бездомно куче е в пъти по-скъпа от тази на дете в детска градина, изчислиха те.

В същото време кастрирането няма смисъл, докато хората продължават да изхвърлят на улицата поколението на домашните си любимци. Зам.-кметът на Аксаково Десислава Стоянова пък сподели, че живеещите във вилните зони край селата гледат кучетата си сезонно и ги изоставят наесен. „Напролет идват в лятната си къща с новородено куче и го гледат до есента. Когато зазимят вилата, отварят вратата, изгонват вече порасналото животно и се прибират в града“, обясни тя.

Затова в Аксаково водят все по-активна политика да убеждават стопаните да кастрират женските домашни кучета. „Такава инициатива за доброволно кастриране трябва да има във всички населени места в областта“, коментира проф. Андреева.

Интересни примери споделиха кметовете на Белослав и Суворово. Те се сблъскали с измамници, които използват определени текстове в Закона за защита на животните, за да източват общинските бюджети с мними бездомни животни в беда.

Зам.-кметът на Долни чифлик Станка Тодорова пък сподели добър пример: обитателите на един от социалните домове в общината по собствена инициатива започнали да се грижат за животните, които често били оставяни до тяхната сграда. Хранели ги, къпели ги, разхождали се с тях. Така, обгрижени, животните често намирали нов дом и осиновители. Общуването с животните се отразявало добре и на хората от дома, които са диагностицирани с различни дефицити.

Оказа се, че най-сериозен проблем с бездомните кучета имат именно домакините във Вълчи дол. Една от първите задачи на новоизбрания кмет на общината Калоян Цветков била да организира преброяването им. Оказало се, че животните по улиците на 22-те села на общината са над 500. На места те се движат на глутници и са опасни. Затова Калоян Цветков е готов да дари свой имот за изграждане на приют за бездомни кучета. Сградите на някогашната овцеферма са с обща площ от около 1700 кв. м. Идеята е приютът да обслужва 3 общини – Вълчи дол, Провадия и Ветрино. „Това е единственият начин да осигурим финансиране за изграждане на такъв приют и най-вече адекватна издръжка за истинска грижа за четириногите“, обясни кметът на Ветрино д-р Димитър Димитров, за който въпросът е пряко свързан с опита му на ветеринарен лекар.

В Суворово и Девня също работят по проект за общ приют. Теренът вече е определен, до края на февруари ще пристигнат и контейнерите, в които ще бъдат оборудвани офис, манипулационна и склад.

По инициатива на областния управител проф. Андрияна Андреева работна група от специалисти по опазване на околната среда, ветеринари и юристи ще изготвят анализ и предложение до Националното сдружение на общините за законодателни промени, които да помогнат срещу „вноса“ на бездомни кучета от съседни общини.

 

Транспортът между наслените места в областта също е сред  „вечните“ проблеми за малките общини. Всички от присъстващите кметове и представители на администрациите бяха единодушни, че много от жителите на селата нямат достъп до обществен транспорт, с който да пътуват до общински център или близък град. Така те не могат да стигнат до лекар, до аптека, до институции или дори до магазин за ежедневни продукти. Причината:   транспортните фирми отказват маршрути, по които пътниците са малко, а разходите – все повече.

Решението, според кметовете, е да бъдат отпускани субсидии от държавния бюджет за междуселищни пътнически превози във Варненска област.

Зад идеята застанаха областният управител проф. Андрияна Андреева и зам.-областният управител Огнян Рачев, който също беше на срещата във Вълчи дол.

„В сутрешните часове автобусите Белослав-Варна са претъпкани, но за следващите курсове  са почти празни, и линията е губеща“. Така кметът на община Белослав Деян Иванов  подкрепи идеята за интегрирана транспортна схема за цялата страна.

Следващата среща на кметовете от областта ще е във Варна, а темите: здравеопазване и европейско финансиране.