Бащи протестираха във Варна за равни права с майките

Животът

10-02-2024, 10:55

Снимка:

Balin Balev

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Протест бе под наслов „Заедно за споделено родителство" и се проведе пред Съдебната палата във Варна.

Родители, лишени от възможност да се срещат и да общуват с децата си след раздяла с партньора, се събраха на демонстрация пред Съдебната палата във Варна.

Невена Иванова от фондация „Добротворци“ посочи, че с нея са се свързали родители, предимно татковци, които са в невъзможност да се срещат и да общуват с децата си. Според нея са необходими законодателни промени в редица нормативни актове, които да уредят възможността за повече права на бащата и да урегулират възможностите за виждане на децата след развод или раздяла.

Настоявам да си виждам детето, да се изпълнява решението на съда, каза Илиян Иванов, който е разведен от 2020 година, а не е виждал детето си от август 2022 година. Той посочи, че всеки път сигнализира на тел. 112 за проблема, но събитието само се протоколира, а отговорът на проверяващите е, че нямат право да вземат детето от ръцете на бившата му съпруга и да го дадат на него.

Според друг баща, Ивайло Михайлов, много често Законът за защита от домашно насилие се използва като бухалка срещу другия родител. Някой заведе ли иск за домашно насилие – другият родител директно става виновен.

Михайлов каза, че каузата, за която се борят, е споделеното родителство. Той смята, че то трябва да се приеме като презумция, когато мъжът и жената тръгнат да се развеждат или разделят. По думите му в момента споделеното родителство е единствено възможно, ако и двамата родители са съгласни.