Интегрират ромчета във варненски училища

Мисия Варна

10-02-2024, 10:36

Снимка:

Varnautre.bg/Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Продължават проблемите с ремонта на СУ „Димчо Дебелянов“.

Срещите с организации, които работят на терен и споделят опит са от изключителна полза. Това заяви заместник-кметът по културата, образованието и спорта Павел Попов по време на приемния си ден, когато се срещна с представителя на Сдружение „Милосърдие за теб“ Силвия Бакалова. Двете страни обсъдиха интеграцията на деца от ромски семейства в системата на българските училища. Представителят на сдружението разказа за дългогодишната си работа по линия на образованието в ромската общност на варненския кв. „Владислав Варненчик“. Споделени бяха и идеи за успешна интеграция на децата в училище. Като медиатори с опит, от сдружението заявиха желание за сътрудничество, диалог и обмен на информация с Община Варна.  

„Запознати сме с цялата сага около дългогодишните ремонти на покрива на СУ „Димчо Дебелянов“, посочи по-късно на среща с родители, зам.-кметът Попов. Той подчерта, че за решаване на казуса е свикана независима експертна комисия, която на 13 февруари трябва да излезе със становище за действията, които да се предприемат. Посещенията в двора ще бъдат възможни, когато се изпълнят предписанията и се гарантира животът и здравето на децата, което е от първостепенна важност!“, подчерта на срещата Павел Попов. За проблемите с които се сблъскват учениците от СУ „Димчо Дебелянов“ разказаха родители. По техни данни от 3-4 години децата им нямат възможност да прекарват време за отдих и физическо възпитание в двора на училището, поради дългогодишен казус, свързан с ремонт на покрива.

Заместник-кметът се срещна и с родители от ОУ „Захари Стоянов“, които разговаряха за условията на учениците от основното училище, които съвместява базата с Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“. Имаме дългосрочно решение – започнаха дейностите по проектиране и строеж на нова сграда на МГ „Д-р Петър Берон“. Чака се решение и по проект за 3-етажна надстройка над столовата в сегашното училище, която ще осигури допълнителни класни стаи, посочи Попов. По молба на родители, ще се проучат и възможностите за разполагане на детска площадка в района на ж.к. „Бриз“, където най-малките да могат да играят безопасно, стана ясно на срещата.

Общината да помисли за поддръжка и стопанисване на ветрохода „Калиакра“ поиска по време на приемния ден капитан Денчо Добрев. По думите му, поддръжката на знаменития кораб е изключително скъпа и поради тази причина се намира на кей извън града, за да се намалят разходите. Ситуирането на „Калиакра“ на пристанище във Варна изисква постоянен 8-членен екипаж,  който да се грижи за поддръжката и наем за място на кея, приблизително 25 000 лв. месечни, които са непосилни за стопаните на кораба, обясни капитанът. Още поне 200 000 ще струва ремонтът на кораба, който би позволил използването му за крайбрежно плаване.

Частични ремонти на двете репетиционни, нуждата от нов пианист-корепетитор, закупуване на столове, текущи проблеми и идеи обсъдиха по време на приемната участници от „Общинския хор на варненските девойки и жени“. Хористите депозираха и желание за смяна на името на формацията от сегашното на „Общински хор Захаринка Милкова“ в памет на уважавания и дългогодишен  корепетитор. 

Следващият приемен ден на зам.-кмета Павел Попов е на 22 февруари от 14.00 часа, но графикът вече е запълнен.  Заместник-кметът приема граждани всеки втори и четвърти четвъртък на месеца.