Кметове искат субсидии за междуселищни автобуси във Варненско

Животът

10-02-2024, 10:20

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Пътниците не са много, за разлика от разходите.

Субсидии за междуселищни пътнически превози на малките общини в област Варна искат кметовете. Около идеята за отправяне на предложение към правителството се обединиха кметовете на общини във Варненско.

Областният управител на Варненска област проф. Андрияна Андреева и Огнян Рачев, заместник областен управител, подкрепиха идеята на кметове, с които се срещнаха в община Вълчи дол, предаде Радио Варна.

Всички те информираха, че транспортните фирми отказват да осъществяват превоз между селата, тъй като пътниците не са много, а разходите, свързани с услугата нарастват.

По този начин в малките общини и населени места, хората са възпрепятствани да пътуват не само до Варна, а и до съседните села.

Идеята за интегрирана транспортна схема за цялата страна подкрепя и кметът на община Белосва Деян Иванов. Той посочи, че линията, която обслужва маршрута Белослав - Варна, е губеща.

В сутрешните часове автобусите са претъпкани, но през следващите курсове те са почти празни, каза той, което не е рентабилно за фирмата. Парадоксално е, че фирмата плаща и глоби след жалби за повече пътници в пиковите часове.