Огнеборци гасиха пожари в защитена местност Шабленско езеро

Крими

09-02-2024, 18:05

Снимка:

Про Нюз Добрич

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Изгорели са 60 декара тръстики и сухи треви.

При извършване на планови проверки на територията на защитена местност Шабленско езеро два пъти са установени действащи пожари – единият на 6 февруари, а другият днес. Уведомени са служителите на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“, благодарение на което огънят е овладян, съобщават от РИОСВ Варна.

При огледа на място инспекторите са установили, че в южната и западната част на защитената местност е засегната тръстикова растителност и сухи тревни съобщества. Засегнати са и площи, съседни на защитената територия. Общата изгоряла площ от двата пожара е около 60 дка. На територия не са установени засегнати и бедстващи животи. Очаква се засегнатата растителност да се възстанови до няколко месеца, с настъпването на пролетния сезон.

Територия засегнатата от пожарите попада в две защитени зони от екологичната мрежа Натура 2000:  за опазване на дивите птици – „Шабленски езерен комплекс”; за опазване на природните местообитания и дивата флора и фауна – „Езеро Шабла-Езерец“.

След предоставяне на данни от Районна прокуратура – Каварна, за извършителите на деянията, ще бъдат предприети Административно-наказателни действия по реда на екологичното законодателство.