8-часов дебат не стигна на финансовата комисия да разгледа бюджета на Варна

Мисия Варна

09-02-2024, 17:54

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Разискванията продължават в понеделник.

Над 8 часа продължиха дебатите във финансовата комисия към местния парламент по проектобюджета на Община Варна за 2024 година, предаде репортер на Moreto.net. След дълги разисквания съветниците успяха да разгледат само една част от перата по общинския бюджет и съвсем не стигнаха до гласуването му в цялост. Разискванията по темата ще продължат на заседание в понеделник.

Основните обсъждания бяха около допълнителните предложения в дневния ред, дадени след последните заседания на комисиите в различните ресори. Разгорещен дебат първо предизвика искането за увеличаване с 10 % на средствата за социални услуги.

След това искането за увеличение с милион на парите за спорт и финансиране на спортните клубове. Според председателят на комисията по младежки дейности и спорт Георги Георгиев 460 хил. лева за подпомагане на клубовете са крайно недостатъчни. Представители на спорта питаха защо Бургас, който има бюджет 500 млн. лева залага 3 млн. лева за спорт, а Варна с бюджет над 700 млн. лева залага 2 млн. лева.

Георгиев хвърли обвинения към администрацията, че представения бюджет на общината не носи промяна и е напълно консервативен.

Зам. - кметът по финансите Христо Рафаилов коментира, че представеният бюджет е реалистичен, а по отношение на приходната част е дори амбициозен. По думите му е заложена много по – висока събираемост от данъци и такси с по около 20% като ще бъдат взети мерки в тази посока.

„Вие предлагате увеличение на финансовата рамка на бюджета, което натоварва приходната част. Това, което сме направили е прецизирано до ръба на възможното.“, коментира Рафаилов искането на Георгиев за повече пари в спорта чрез ръст на заложените приходи.


Зам. - кметът Павел Попов заяви, че с подобни финансови промени предлаганата програма „Спорт“ става нереалистична.

Той заяви, че няма против спортните клубове, но целта на едно увеличение на парите е гол популизъм и според него Георгиев и групата му се опитват да си купят влияние сред клубовете. Миналата година бюджетът е 2.4 млн. лева заради изборите като е неоправдано раздут и кух, каза още Попов.

В крайна сметка след гласуване искането за повече средства за клубовете събра одобрението на комисията.

Както на комисията по благоустройство и комунални дейности, така и на заседание на финансовата комисия обсъждане породи залагането на капиталова програма и план – сметка „Чистота“ за гласуване в една точка. На комисия БКД парите за чистота изобщо не бяха обсъдени, защото съветниците първо гласуваха прекратяване на дебатите и едва тогава осъзнаха, че не са разисквали План – сметка. По правилник трябваше да продължат направо с гласуване.

В крайна сметка съветниците гласуваха двата документа да бъдат разгледани отделно и приеха капиталовата програма.