Одобриха програма “Спорт” на Община Варна за 2024 г.

Спорт

08-02-2024, 09:51

Снимка:

Общински съвет - Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Проекторамката, предложена от администрацията, възлиза на 2,05 млн. лева.

Програма „Спорт“ за 2024 г. беше одобрена на заседание на ресорната комисия към Общински съвет – Варна. Проекторамката, предложена от администрацията, възлиза на 2,05 млн. лева. След двучасови дебати обаче бяха нанесени корекции в документа. Промените не са окончателни, те ще бъдат разгледани от финансовата комисия, а след това и от местния парламент.

Най-драстичен е ръстът на средствата за материално стимулиране на клубове по наредба – от 450 хил. лева на 1,5 млн. лева. Финансирането ще бъде осигурено от продажбата на нефинансови активи, гласуваха съветниците.

Те дадоха съгласието си на 100 хил. лева да се увеличи бюджетът за награди на варненски спортисти и треньори, т.е. с 35 хил. лева повече от първоначално планираните.

Сериозно увеличение беше одобрено и на средствата по повод 100-годишнината на шахмата във Варна. В проектобюджета да се заложат 11 хил. лева, вместо 1 000 лева, гласуваха още членовете на комисията.

5 хил. лева повече бяха одобрени за плувния маратон „Галата – Варна“. Ако предложението получи подкрепата и на местния парламент, организаторите на 84-то издание на спортното събитие ще могат да разчитат на 20 хил. лева от местната хазна.

С по 5 хил. лева бяха увеличени средствата, предвидени за участието на учениците от Математическата гимназия и Първа езикова гимназия в Световните ученически игри в Бахрейн. Възпитаниците на двете елитни варненски гимназии ще получат от общината общо 40 хил. лева. Гласувано бе увеличението да дойде от бюджета за дейност „Озеленяване“. За другите събития финансирането бе осигурено от преразпределението на средствата в програма „Спорт“.

Съветниците одобриха и проекторамките на Програма „Младежки дейности“ в размер на 690 хил. лева, на Програмата за превенция на рисковото поведение сред деца и млади хора, възлизаща на 140 хил. лева, както и на програма „Спортно-туристическа дейност“ за 30 хил. лева.