Над 26,2 млн. лв. е проектобюджетът на община Варна за култура и спорт през 2024 г.

Мисия Варна

07-02-2024, 15:56

Снимка:

Общински съвет - Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

С пари от местната хазна ще бъде изграден паметник на Христина Хранова, първата акушерка и водна спасителка в България.

Малко над 26,2 млн. лева е проектобюджетът на община Варна във функция „Култура, спорт, почивни дейности и религиозно дело“ за 2024 г. Проекторамката по това перо беше одобрена на днешното заседание на ресорната комисия към Общински съвет – Варна.

Над 4,4 млн. лева са планирани за финансово подпомагане на международни и местни културни програми. В тази сума влиза бюджетът за общинския фонд „Култура“, който тази година е в размер на 1,8 млн. лева. Средствата за фестивали, конкурси и проекти в сферата на културата по фонда са увеличени, стана ясно на заседанието.

За музеите и галериите с регионален характер – Регионалния исторически музей и Градската художествена галерия, са планирани общо  почти 4,5 млн. лева. Дейността и издръжката на читалищата ще струва на местната хазна 2,23 млн. лева.  Финансирането за библиотеките с национален и регионален характер е в размер на 1,82 млн. лева. Планираните разходи за зоопарка, който също е част от функцията, са близо 1,2 млн. лева.

Програмата за реализиране на концепция за паметниково, художествено-пластично и монументално изграждане е в размер на малко над 325 хил. лева. 70 хил. лева от тях са предвидени за ремонт на паметника на цар Калоян и на паметника портал на Осми приморски полк.

С финансиране от местната хазна ще бъде изграден бюстов паметник на Христина Хранова, първата акушерка и първата водна спасителка в България. Заложени са също средства за паметна плоча с барелеф на проф. д-р Гарабет  Капрелян - декан и ректор на Медицински университет - Варна от 1977 до 1983, създател на Катедрата по вирусология, създател на ХЕИ - Варна, АГ болница - Варна и Очна болница - Варна.

На днешното заседание членовете на комисията дадоха също съгласието си да се отпуснат средства за закупуване на гориво за Театрално-музикалния продуцентски център и Кукления театър, което ще струва на бюджета близо 248 хил. лева.