Напрежение и нападки за лобизъм на кръглата маса за Закона за изграждане на ветропаркове в морето

Новините

06-02-2024, 16:54

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

От Център за изследване на демокрацията посочиха, че са провели мащабно проучване през 2021 година за икономическия потенциал на идеята. Според данните ще бъдат създадени 27 хиляди нови работни места във Варна.

Законът за ветропарковете в Черно море няма да бъде приеман на второ четене докато не бъдат разгледани всички становища. Това каза депутатът от ГЕРБ Делян Добрев, който е един от вносителите. Той се включи в организираната в Народното събрание кръгла маса по темата. В дискусията се включиха представители на рибарския и туристическия бранш, екоактивисти, енергийни експерти, депутати.

В началото на инициативата стана ясно, че никой от вносителите на законопроекта не присъства на заседанието. Това доведе до нападки срещу модератора – депутатът от „Демократична България“ д-р Александър Симидчиев, който обясни, че основният организатор на кръглата маса, народният представител Ивайло Мирчев, е в командировка.

По-късно в залата дойде за кратко Делян Добрев от партия ГЕРБ, който каза, че очаква писмени становища от всички заинтересовани, за да бъде решено дали да бъде оттеглен законопроектът. Той определи дискусията като непродуктивана.

Ветропарковете обричат на гибел туристическия и рибарския бранш. Около това мнение се обединиха техни представители в дискусията. Основният проблем според тях е, че вятърните паркове ще ограничат рибните полета и ще се виждат от брега, което ще окаже негативен ефект върху туризма.

Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията посочи, че от института са провели мащабно проучване през 2021 година за икономическия потенциал на идеята. Според данните ще бъдат създадени 27 хиляди нови работни места във Варна.

Много от участниците определиха закона като лобистки.