Варна сще се побратимява с Алмати

Мисия Варна

06-02-2024, 16:45

Снимка:

live.varna.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Обсъдени бяха и възможностите за директни полети на казахстански авиолинии от и до Варна.

Да се задълбочат двустранните взаимоотношения и да се преразгледат възможностите за побратимяване между Варна и Алмати – за това изразиха желание днес кметът на Варна Благомир Коцев и Н. Пр. Виктор Темирбаев, извънреден и пълномощен посланик на Република Казахстан в България.

На срещата присъстваха още вторият секретар по консулските въпроси Мейрам Айтжанов, третият секретар по икономическите въпроси Меиржан Жумадъла, както и почетният консул на Република Казахстан във Варна Милен Райков. 

Кметът на Варна благодари за всички идеи и възможности за сътрудничество между България и Казахстан, и в частност алтернативата за побратимяване на Варна с Алмати. Той сподели, че е щастлив от срещата с представители на Република Казахстан, защото според него е налице потенциал за добра съвместна дейност. 

За мен, като кмет, е важно Варна да бтиъде отворена към международно сътрудничество с всички държави, които търсят да обменят опит с нас, подчерта на срещата кметът Благомир Коцев. 

Казахстанската страна повдигна темата за включване на Варна в Транскаспийския международен транспортен маршрут. Обсъдени бяха и възможностите за директни полети на казахстански авиолинии от и до Варна. Посланик Темирбаев уточни, че страната му притежава разрешителни за полети над териториите на Русия и Беларус, което би улеснило туристическия и икономически обмен между Казахстан и България.

Кметът Коцев подчерта, че в близките дни има среща с ръководството на Пристанище Варна, за да обсъдят развитието му и да се търсят алтернативи за по-добри позиции на града като транспортен и пристанищен център. 

От своя страна Н. Пр. посланик Темирбаев сподели, че с нетърпение е очаквал избирането на новия кмет на Варна, за да  се задълбочат и разширяват сътрудничеството, търговията, културния обмен и приятелските взаимоотношения. По думите му в Казахстан има село, наречено Българка, а в страната живеят над 6000 етнически българи. На територията на азиатската страна се намират няколко културно-етнически центъра, където може да се изучава български език, а в момента във Варна учат и живеят 300 казахстански студенти.