Варненски земеделец очаква фалити на производители от сектора

Животът

06-02-2024, 15:48

Снимка:

БТА

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Арендаторът коментира още, че не вижда как ще докаже, че е пострадал от вноса от Украйна.

Прогноза за предстоящи фалити във земеделския сектор направи днес пред журналисти арендаторът от Варненско Пламен Николов. Според него причината е, че стопаните няма да се справят с високите цени на горивата, торовете и семената на фона на ниските изкупни цени на продукцията им. Ние искаме да сме коректни към банките, към доставчиците си и сме принудени да продаваме, макар че цените не ни устройват, каза още Николов.

По думите му исканията на протестиращите са в две посоки - финансови и законодателни, уточни Николов. По думите му в нормативната база всяка година се правят нови и нови промени, при това без земеделците да бъдат предварително информирани, за да направят и те своите предложения.

Арендаторът коментира още, че не вижда как ще докаже, че е пострадал от вноса от Украйна. Той подчерта, че управляващите трябва да спрат да делят земеделците на големи и малки и да се въведат единни правила. Във всеки сектор на земеделието има проблеми, но те се неглижират, посочи Николов. Той каза още, че министърът трябва да мисли за всички, а не само за преработвателния бранш. 

Протестът ще ескалира, ако не се стигне да някакви приемливи за земеделците решения от страна на управляващите, допълни Николов. И обобщи, че не може повече от 20 години стопаните в страната да създават стопанства и заради политически решения да стигнат до фалити.

Във Варненска област земеделците правят блокади на четири места, съобщиха от полицията в крайморския град. Техниката ще бъде разположена в районите на път III-208 Провадия-Дългопол, на разклона с. Градинарово, на път III-208 Провадия-Айтос, в района на местност „Чудните скали“, на път I-9 Варна-Бургас, до бензиностанцията на с. Рудник, и на същият път в местността „Харамията“, до разклона за селата Аврен и Бенковски.

Блокадите ще продължат поне два часа. От полицията уточняват, че за тях са подадени уведомления до съответните общини и до Агенция "Пътна инфраструктура".

Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) започна безсрочни протестни действия днес. Асоциацията настоява да се преразгледа предложението за разпределение на помощите и бюджета, които биха възпрепятствали масови фалити в българското земеделие, както и за ясни гаранции за законодателни промени, които да гарантират устойчивост на сектора.