Полярниците ни участваха във възпоменателна церемония на аржентиски изследователи (СНИМКИ)

Животът

04-02-2024, 19:24

Снимка:

ВВМУ "Никола Й. Вапцаров"

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Те сведоха глави пред открити от български антарктици останки от самолет на загинали аржентински изследователи на Антарктида.

Възпоменателна церемония на българския военен научноизследователски кораб “Св. св. Кирил и Методий” за загинали аржентински изследователи на Антарктида се състоя на 4 февруари в района на Бърнард пойнт на остров Ливингстън от Южните Шетландски острови в Антарктида пред останки от самолет, намерени от българска полева геоложка група при научни изследвания.

Първоначалната хипотеза на базата на историческа справка за самолетни инциденти беше, че е възможно те да са от транспортен самолет С-130 „Херкулес“ на чилийските военновъздушни сили, загубен през 2019 година в района на пролива Дрейк при полет от Пунта Аренас към остров Кинг Джордж от Южните Шетландски острови. Но намерена по-късно от българските геолози Калин Найденов и Кирил Досков и алпинистите Дойчин Боянов и Марчо Паунов още една част със слънцето от знамето на Аржентина потвърди, че това са останки от самолета Neptune 2-P-103 на Аржентинската военноморска изследователска ескадрила, който на 15 септември 1976 г. рано сутринта излита от аржентинската военноморска база в Рио Гранде с цел да проучи състоянието на леда в протока Дрейк и край Южните Шетлендски острови в помощ на ледоразбивача на Аржентинските военноморски сили “Генерал Сен Мартин”. Екипажът на самолета се състои от десет човека – командира капитан Арналдо Муто, лейтенантите Мигел Бараз, Карлос Милярдо, Клаудио Кабут и Нелсън Вилагра, старшините Реймберто Бризуела, Омар Кампастрини и Бенхамин Сеса, като на борда е и видеооперататорът на Канал 13 ТВ в Ушуая Родолфо Риварола. Загубена е комуникация със самолета и на 18 септември 1976 г. е установено мястото на катастрофата на един от склоновете на планината Бернар на остров Ливингстън. Ледоразбивачът е изпратен да търси евентуално оцелели, но не открива такива.

През януари 1977 г., когато е лятото в южното полукълбо, Аржентина организира с участието на флот и сухопътни войски сложна операция за издирване на телата на загиналите в труднодостъпния планински район на 1 500 метра надморска височина. Докато подпомага мисията от въздух хеликоптер BELL 212 се разбива и загиват тримата членове на екипажа – първи лейтенант Марио Гарсия, лейтенант Алехандро Мерани и бордовия механик сержант Рикардо Сегура.

До частта от останките със слънцето от аржентинското знаме на маса, покрита с аржентинското и българското знаме, пред строения на палубата на кораба “Св. св. Кирил и Методий” и участващи в експедицията учени от Испанското географско общество началникът на Висшето военноморско училище флотилен адмирал професор д.в.н. Боян Медникаров откри възпоменателната церемония, посветена на аржентинските герои, загинали в района на Бърнард пойнт през 1976 г. и 1977 г. “Днес в този строй ние сме заедно с военнослужещи и полярни изследователи от Аржентина, България и Испания. Три братски нации, които работят заедно за изучаването на Белия континент”, каза флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров. Той отбеляза, че се почитат аржентинските колеги, които преди 48 години отдадоха своя живот в името на науката, изучаването и усвояването на Антарктида.

Капитан трети ранг Лукас Акоста от аржентинския военноморски флот, който подпомага навигацията на българския кораб в антарктически води, припомни хронологията на трагичните събития. “Падането на самолета и катастрофата на хеликоптера се превръщат в най-голямата трагедия в историята на аржентинското присъствие в Антарктида”, отбеляза капитан Акоста. Той подчерта, че загиналите екипажи остават вечни пазители на антарктическата територия и ярък пример за другарство и изпълнение на дълга, жертвайки най-ценното – живота си.

“Това е трагедия, изпълнена с много болка. Но тази трагедия не е напразна. Тя е безценен урок за неизмеримите предизвикателства, опасности, рискове, които съпътстват устрема на човека да разкрие тайните на Белия континент”, каза посланикът на България в Аржентина Стоян Михайлов, който е част от българската антарктическа експедиция. Той отбеляза, че именно тази неравна битка с природните стихии предопределят най-важната характеристика на голямото международно антарктическо семейство – солидарност в реализацията на проекти, в логистиката, в оказване на помощ при бедствия, но солидарност и в болката. “Днес българите скърбим за загубата на аржентинския народ и за нас е чест да можем да отдадем почит на загиналите аржентински герои. Вечна памет на героите!”, завърши посланик Михайлов.

“Членовете на тези екипажи работеха за науката, за мира и за бъдещето на човечеството. За съжаление те оставиха своите животи, но полетяха към Слънцето, което Слънце е изобразено на останките от този самолет. Вечна слава на тези герои! Никога няма да ги забравим!”, каза в словото си ръководителят на 32-та българска антарктическа експедиция професор Христо Пимпирев.

След отдаването на чест в памет на загиналите аржентинци капитанът на българския кораб Николай Данаилов се обърна към екипажа с напомняне колко важно е спазването на процедурите за сигурност. “България е една от силните нации в Антарктида и това се доказва всекидневно благодарение на вас като екипаж в бойно другарство, което дава резултат и има признателност от всички полярни нации в западната част на Антарктида. Готов съм да пролея кръвта си за вас, предполагам, че някой е готов да пролее кръвта си за общата кауза, но пожелавам на всички да не проливаме кръв”, каза капитан II ранг Николай Данаилов.

Генералният директор на Българската телеграфна агенция (БТА) Кирил Вълчев, който присъства на възпоменателната церемония като участник в трета българска антарктическа експедиция, пое ангажимент БТА да изпрати информаци онен материал за събитието на националната агенция на Аржентина ТЕЛАМ, с която българската агенция има договор за партньорство и обмен на новини.