Диан Иванов: Подготвяме сигнали до прокуратурата срещу бивши зам.-кметове в община Варна

Мисия Варна

03-02-2024, 12:22

Снимка:

live.varna.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Някои от сигналите са срещу неговия предшественик Пламена Маринова и касаят първата и втората фаза на Проекта за интегриран градски транспорт.

Настоящото ръководство на община Варна подготвя преписки и сигнали до прокуратурата срещу бивши заместник-кметове и директори на дирекции, които са работили в общинската администрация по времето на ГЕРБ. Това съобщи, в интервю за Радио Варна зам.-кметът по правните въпроси Диан Иванов. Някои от сигналите са срещу неговия предшественик Пламена Маринова и касаят първата и втората фаза на Проекта за интегриран градски транспорт. "Във връзка с този проект, по който общината е бенефициент, има изключително много нередности. Община Варна и по-контретно дружеството "Градски транспорт" е осъдено да заплати сериозни суми по договори за доставки, свързани с първата фаза на проекта. Във връзка с втората фаза има един интересен казус, свързан с таблата по спирките. Договорено е да бъдат изпълнени от един материал, а се оказва, че се изработени от съвсем друг материал, който е по-некачествен. Г-жа Маринова неколкократно е била сезирана да вземе отношение по този въпрос, но не е предприела никакви действия, което говори за безстопанственост", каза Диан Иванов.

Друг казус е рибарското пристанище "Карантината", съобщи още зам.-кметът, според когото: "Пристанището е изпълнено по такъв начин, че се нуждае от авариен ремонт, който ще струва 1,6 милиона лева".

Проблемът с оградата на къщата на бул. "Сливница" №20 Диан Иванов определи като "емблематичен пример за управлението на ГЕРБ". "По време на тяхното управление е издадено разрешението за поставяне на преместваемия обект и ние сме в ситуация, в която трябва да се справяме с последствията. Изграждането на тази зимна градина е част от един по-сложен пъзел, свързан с това каре от терени. Има една размяна на имоти, като не е сигурно дали крайната цел не е там да изникне висока сграда".

"Аз съм на мнение, че в града има нужда от високи сгради, но тяхното място не е в центъра" - така Диан Иванов коментира информацията, че на мястото на хотел "Одесос" ще бъде построен небостъргач. "Има решение на Върховния административен съд, според което височината на застрояване в централната част на Варна не трябва да надвишава 15 метра", припомни заместник-кметът.

Според Диан Иванов сигналите до Общинската избирателна комисия срещу кмета Благомир Коцев и двама районни кметове са: "Политическа атака от ГЕРБ, които включиха в действие и ОИК. Там беше назначен бившият заместник-кмет Пламена Маринова и е видно, че се упражняват да дискредитират кмета и неговия екип".