Почина бившият футболист на Черно море Стефан Янев

Спорт

03-02-2024, 11:53

Снимка:

Novsport.com

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

След края на кариерата си той беше и спортен журналист.

Бившият футболист на Черно море и спортен журналист Стефан Янев почина на 84 години.

Прези 60-те година на миналия век той бе част от един от силните отбори на "моряците" в историята им, който завършва четвърти в А група през 1969 година.

След като преустановява спортната си кариера, Янев работи като спортен журналист в БНТ и в качеството си на такъв години наред коментира обективно мачове от родния шампионат и световни и европейски първенства по футбол.

Автор е и на редица футболни книги.

Стефан Янев е роден на 3 април 1939 г. във Варна. Играе 10 години като полузащитник в отбора на Черно море между 1959 г. и 1969 г. С екипа на моряците има 229 мача и 16 гола в „А“ група, а общо всичките му срещи за клуба надхвърлят 350. Взема участие в близо 100 международни двубои. Прекратява футболната си кариера на 29-годишна възраст и се отдава на спортната журналистика.

Кореспондент и коментатор на БНТ на световните първенства в Испания’82, Мексико’86, Италия’90 и САЩ’94, а като радиорепортер отразява Франция’98 и европейското първенство в Англия през 1996 г. Автор и съавтор на 17 книги на футболна и спортна тематика.

Печелил е първа награда от национални конкурси за спортен разказ, носител е на орден „Кирил и Методий“ II степен и е удостоен със „Златното перо“ и почетен знак на Съюза на българските журналисти.

Varmautre.bg изказва съболезнования на роднините и близките на Стефан Янев.