Над 400 са свлачищата в района на Варна

Мисия Варна

03-02-2024, 11:24

Снимка:

live.varna.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Някои от тях са активни и опасни.

Близо 400 са свлачищата, които наблюдава Геозащита - Варна. Много от тях са по черноморското крайбрежие и са активни и в момента. Като опасно е класифицирано свлачището в местността "Трифон Зарезан", което преди години унищожи панорамния път Варна - Златни пясъци.

Крайбрежната алея във Варна е една от застрашените зони. През последните 10 месеца там бяха регистрирани три локални срутвания.

"Които са свързани най-вече със застрашаването на живота и здравето на хората, преминаващи, разхождащи се по алеята, на автомобили", каза Красимир Николов – управител на Геозащита – Варна, предаде БНТ.

Активно и сега е свлачището “Трифон Зарезан”, което преди повече от 20 години разруши панорамния път Варна – Златни пясъци. По-малки свлачища има и на юг от Варна – около нос Галата и местността “Прибой”, към които има засилен инвестиционен интерес. Според експертите, освен геоложките условия, причина за активизиране на свлачищата е и човешката дейност.

"Неправилни вертикални планировки, застрояване несъобразено със строителството, прокарване на комуникации и инфраструктура, която не е съобразена с изискванията за строителство в такъв тип терени. Един тръбопровод, ако не е съобразен със строителните нормативи за свлачищен район, той много бързо може да бъде деформиран, да почнат течове, нарушава се равновестното състояние на свлачището и то тръгва", коментира още Красимир Николов – управител на Геозащита – Варна.

През последните десетилетия укрепването на свлачищата е неглижирано, заяви при посещението си във Варна премиерът Николай Денков.

"В момента липсват проекти, така че първо трябва да се направят проекти, а това е скъпо", категоричен е министър-председателят.

Укрепването на свлачищата струва милиони. Средства, с които общините не разполагат.

"Има идеи за проект, който включва целия този район. Виждаме, че нашите съседи от север, Румъния, вече направиха голям брегоукрепителен проект и аз силно се надявам, че ще има воля да се направи и тук. Има различни възможности с европейско и национално финансиране, ние в момента изследваме възможността за европейско финансиране, тъй като в Румъния е направено именно това", заяви Благомир Коцев, кмет на Варна.

Освен свлачищата специалистите от Геозащита - Варна следят и за състоянието на брегоукрепителните и брегозащитните съоръжения. Повечето от тях са в окаяно състояние и се нуждаят от спешен ремонт. А те са важни за защитата на брега от морската абразия.