Община Варна иска да стопанисва пристанищната зона

Мисия Варна

03-02-2024, 10:43

Снимка:

Varna Fun Port

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Скоро там ще отвори врати и голям супермаркет.

Община Варна иска да стопанисва пристанищната зона. Още следващата седмица ще изпратя писмо до Министерство на транспорта с искане пристанищната зона да бъде прехвърлена за стопанисване на община Варна, заяви кметът Благомир Коцев. Според него именно така варненци, а не някой друг, ще имат възможността да я развиват както намерят за добре.

"Темата за пристанищната зона на Варна е в полезрението ми от много време и продължава да буди възмущение в мен", коментира още кметът на Варна Благомир Коцев.

Да, тя попада изцяло под юрисдикцията на държавно предприятие “Пристанищна инфраструктура” и Министерство на транспорта, но пък отдавна вече е станала част от градската среда на Варна. На нейната територия има десетки заведения, ресторанти, барове и нощни заведения, автомивка, лунапарк, огромен паркинг. Скоро там ще отвори врати и голям супермаркет, добавя градоначалникът.

Подобно застрояване с места за забавление неминуемо води до голямо струпване на хора, което Община Варна трудно може да регулира. Не защото нямаме капацитет да го правим, а защото не ние стопанисваме зоната, смята още той.

Не мога да пропусна и сравнението с пристанищната зона на Бургас. Там на пространство, сравнимо с това във Варна, има едно нощно заведение и три ресторанта. В Бургас зоната също не е обезопасена от морето. Но шансът от трагични инциденти, като този с Александър, е минимален. Защото ресторантите и дискотеките са три пъти по-малко, коментира още Коцев.

Според него поради ограничените правомощия на общината, не могат да бъдат изгонени частните собственици, но пък може да поиска от София управление и контрол върху атракционната зона, за да можем именно той да решава как да се стопанисва тя. 

"Не сме съгласни общината да има задължения за безопасността, а да няма право да управлява територията. За да я устроим така че да отговаря не само на частния, а и на обществения интерес и градска среда. За да се погрижим за безопасността на хората. За да изградим зона с модерен облик, яхтено пристанище, пространства за спорт и отдих", завършва кметът.