Немският гражданин, бедствал във Варна, отпътува за родината си

Животът

02-02-2024, 17:17

Снимка:

live.varna.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Ограбената преди около две седмици и настанена в Приюта украинска гражданка вече е със статут на временно пребиваваща в България. Предприети бяха всички необходими действия за здравето и безопасността и на двамата чужденци.

Немският гражданин, който беше настанен в Приюта за бездомни и социално слаби лица на ул. „Петко Стайнов“ във Варна, е отпътувал на 31 януари за Германия с автобус, по негово желание. Припомняме, че мъжът остана в Приюта 10 дни, след като беше настанен по сигнал на граждани в социалните мрежи, че е без подслон, нощува на пейка в градинката и не говори български език. Той е в добро здраве и за него са положени всички грижи. Това стана ясно в отговор на въпроси от сайта thesite24.net.  

От около две седмици в Приюта за бездомни и социално слаби лица е настанена и украинската гражданка, която пристига във Варна и по нейни данни е била ограбена. Със съдействието на Община Варна на жената е издаден Личен номер на чужденец /ЛНЧ/ и вече е със статут на временно пребиваваща в България. Междувременно със съдействието на различни неправителствени организации, се търси вариант тя да бъде устроена и да й се намери работа. Подадено е искане към Националния оперативен щаб, който подпомага гражданите на Украйна, жената да бъде насочена в Центъра за временно пребиваване в Елхово. Настаняването там ще стане само при нейно желание.