Демонтажът на мозайката на автогарата ще бъде сложен

Мисия Варна

02-02-2024, 17:05

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Спасяването, съхранението и бъдещият й монтаж са отговорност на инвеститора.

Специфична техника е използвана при полагането на каменната мозайка на една от стените в сградата на автогарата във Варна "Хората и морето". Демонтажът й ще бъде труден, тъй като частите й са циментирани.

Това каза зам.-кметът по култура Павел Попов. Община Варна играе ролята само на медиатор, но за щастие открихме загриженост за съдбата на произведението на изкуството в лицето на новия собственик на терена. Мозайката е дело на пловдивския художник Чавдар Пашев, тя е завършена през 1971 година, уточни Попов.

Спасяването, съхранението и бъдещият монтаж на мозайката са отговорност на инвеститора. Видяхме едно високо ниво на корпоративна социална отговорност, което ще доведе до запазването творбата, подчерта зам.-кметът.

Попов коментира и темата с оградата на 100-годишната сграда на бул. "Сливница" 20. Той посочи, че са получили противоречащи си позиции от Министерството на културата и от Националния институт за недвижимо културно наследство /НИНКН/, но от последната са удовлетворени. След като е обявено становището, че оградата е недвижима културна ценност и е част от архитектурния ансамбъл - паметник на културата, тя трябва да бъде възстановена. По думите му инвеститорът трябва да се съобрази с това и проектът за преместваем обект (зимна градина) да бъде коригиран.

Попов припомни, че тази година ще бъдат отпуснати повече средства за култура. Надеждите му са фонд "Култура" да е с увеличен бюджет, с втора сесия. Очаква се фондът да бъде отворен в края на февруари.