Енергиен експерт: Един вятърен парк в Черно море ще създаде 27 000 работни места

Парите

02-02-2024, 14:58

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Един вятърен парк от 1 гигават, което е нормален размер за офшорна вятърна централа, би създал 27 000 нови работни места. Голяма част от тях ще бъдат концентрирани в Североизточна България.

Това каза пред „Фокус“ енергийният експерт Мартин Владимиров относно законопроекта за възобновяема енергия в Черно Море, който разбуни духовете през последната седмица и предизвика негативна реакция от страна най-вече на рибарите. Според него работните места ще бъдат открити най-вече край Варна, където областта така или иначе се нуждае от финансова инжекция за ускоряване на икономическото си развитие. 

По-думите му позитивно ще бъдат засегнати корабостроителниците, пристанищата, и всички фирми, които обслужват вятърния парк. Той изтъкна, че дори туристическият бранш ще спечели значително от подобен проект, тъй световната практика показва, това се превръща в атракция за районите, в които се развиват такива проекти. Владимиров даде пример с Дания, където се организират такива посещения.„Причината е, че те са едни гигантски съоръжения, по 150 метра високи, които наистина примерно от високо изглеждат наистина впечатляващо, като научна фантастика малко“.

Според експерта рибарите няма от какво да се притесняват, тъй като вятърните паркове дори ще имат положителен ефект върху поминъка им, а самите те ще получат компенсации за периода на строителството. По думите му е несериозно да се коментират спекулативни теми за това как рибата ще избяга или ще умре.