Кабинет за ваксинация срещу човешкия папилома вирус отваря във Варна

Животът

02-02-2024, 13:06

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Момичетата от 9 до 13 години се имунизират безплатно.

Кабинет за ваксинация срещу човешкия папилома вирус (HPV) ще бъде открит в Специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания „Д-р Марко А. Марков – Варна“. Той ще работи с предварително записване. Според съществуващата нормативна уредба момичетата от 9 до 13 години се ваксинират безплатно. За останалите ваксината не се покрива от здравната каса.

Условието за поставяне на ваксина е момичетата да не са имали полов контакт, обяснява д-р Илиан Иванов, предаде "Дарик". Той споделя, че СЗО препоръчва ваксиниране и за момчетата. Причината са доказателствата, че няколко типа HPV са свързани пряко с развитие на различни видове рак при мъжете – рак на пениса, рак на ануса, рак на гърлото. Много от тези видове се развиват тихо и могат да бъдат открити много години след излагане на папилома вирус. Направените проучвания показват, че 4 от 10 случая на рак, свързани с HPV, са при мъже.

От болницата планират кабинетът да работи активно с личните лекари и педиатрите, за да бъдат родителите на момичетата и момчетата максимално добре информирани за рисковете от зараза с човешкия папилома вирус.