Част от фасадата на сградата на Централна поща във Варна се руши

Животът

02-02-2024, 12:26

Снимка:

Varnautre.bg/Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

След многобройни сигнали към Община Варна за потенциална опасност от инциденти оттам изпращат препоръчително писмо за извършване на ремонт до собствениците.

Част от фасадата на сградата на Централна поща във Варна се руши, съобщава Радио Варна. Чака се споразумение между собствениците, които я стопанисват, за да започне ремонт. Най-голям дял в собствеността има фирмата на Веселин Марешки - "Варнафарма" ООД - 81%, "Български пощи" притежава само 10%, обясни директорът на Централна поща - Варна, Лиляна Драгоева. Дял има и банка ДСК.

След многобройни сигнали към Община Варна за потенциална опасност от инциденти оттам изпращат препоръчително писмо за извършване на ремонт до собствениците.

Писмото е от 25 февруари 2023 година. От страна на пощите се предприети мерки, препратени са покани към съсобствениците за провеждане на общо събрание, обясни Драгоева. Проведени са две срещи в рамките на две седмици, за да бъдат обсъдени оферти за възстановяване на фасадата. 

На 30 март м.г. е взето решение ремонтът да бъде възложен на конкретна фирма, но по думите на Драгоева досега не е постъпвал при тях договор за одобрение.

Процедурата предвижда, след като бъде представена офертата, тя да се съгласува със собствениците и на база на изготвена количествено-стойностна сметка, пропорционално на процента собственост, да бъдат разделени разходите.

За да се пристъпи към решаването на този въпрос, най-големият собственик трябва да поеме инициативата, каза още тя.