Илиан Илиев: Не сме говорили за титли, не стигаме до такива крайности

Спорт

01-02-2024, 17:25

Снимка:

ПФК "Черно море"

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

„Не трябва да влизаме в драми или еуфория“.

Старши треньорът на лидера в българския елит Черно море и селекционер на националния отбор на България - Илиан Илиев, даде обширно интервю пред Дарик радио и dsport.

Той говори за подготовката на "моряците", битката за титлата, селекцията, целите и предстоящите контроли на "лъвовете" по време на паузата през месец март.

"Това, което бяхме запланували, го направихме, даже добавихме една контрола с един руски отбор, направихме две по 30 минути. Преди 24 часа играхме и не е много добре пак да играем, но решихме да направим тази контрола. Така направихме програмата за 12-те дни, в които сме тук. Не съм привърженик на дълги лагери по над 20 дни в чужбина, не е леко, предпочетохме да изиграем две добри контроли със Слован Либерец и Днипро-1, бяха ни полезни тези контроли, надявам се и останалите да помогнат за подготовката", започна Илиев.

"Със сигурност имаме повече отговорности, но важността на всяка среща е по-голяма. Не трябва да влизаме в драми или еуфория. Работим, както сме работили на всяка подготовка. Не съм доволен, че имахме доста хора, от които очаквахме да направят крачка напред и тази подготовка не я направиха. Повечето са на същото ниво. През втория полусезон пак едни и същи хора ще дърпат колата. Чакаме, чакаме, но и тази подготовка същите хора отсъстват. Надяваме се да имаме повече опции, а не една група от 23-24 полеви играчи и да знаеш, че можеш да разчиташ на 14. Опциите не са по-къси, а валидни. Говорим да направят това, което се очаква от тях. Това е едно от нещата, които ни притеснява. Имаме още долу-горе две-три седмици до началото на първенството. Очакваме по-младите да влязат в отбора", продължи той.

"Ние по принцип искаме още един краен защитник и евентуално нападател, ако успеем да намерим. С изходящите трансфери имаме проблем, тъй като имаме предложение за един футболист, но сме против да го приемем. Не би се приело добре, ако сега се разделим с някой. Нашият отбор никога не е зависил от трансферите. Добре е да виждат хората, че има развитие при нас. Не е добре, когато играчът постъпи некоректно, иска да го пуснем и започне да отбива номерът, така губят и двете страни. Това е при чужденците, като им кажат по-голяма заплата и по-голяма премия, става неприятно, особено за нас. Има го и в момента с един футболист. Не знаем дали ако не го продадем, ще играе. Без всеки може. В така ситуация разбираш, че на този човек не можеш да разчиташ", каза още наставникът на "моряците".

"Най-трудното нещо, което мога да избера, е защитник. Играл съм атакуващ халф и ми е по-лесно да избирам такива. Със защитниците ми е трудно. Крайните защитници вече са много по-важни. Искаме да защитава много добре, да атакува, да центрира много добре и да скача за висока топка, а и да вкарва понякога. С нашите параметри едва ли ще намерим всичко това. Имаме няколко опции, ще видим другата седмица. Както сме тук, така и мислим за контролите с националния отбор в Азербайджан и откъм ляв защитник сме ограничени. Някои са по-млади и младежите си имат своите цели. Наистина в българския футбол сме по-ограничени, а и Антон Недялков също е с десен крак. Проблемни са тези неща, но трябва да се справяме. Повечето искат да стават халфове, нападатели. Всеки пост във футбола се оценява както трябва", продължи Илиан Илиев.

"В последните мачове не ни тежеше (б.р. - това, че Черно море е на първо място). Последните мачове бяхме мач за мач, бяхме в добро състояние. Тази почивка дойде, но няма как да се оплакваме от нея. Не е добре това, че се говори "Лидер, лидер, лидер", но аз видях първо огромно желание за тренировки, това означава, че това желание ще го вкараме и в мачовете. Работата на нас, треньорите, да успеем да отделим колкото можем от напрежението от резултата, тъй като ако излизаш да играеш за резултат, трудно се постигат добри резултати. Ние в началото на годината казахме, че искаме да се борим за тройката. Бяхме близо последните две години, не сме тръгвали без амбиции. На полусезона сме първи, но има много мачове. Ръководството не е постигало цели на всяка цена. Не сме говорили за премии и титли. Не стигаме до такива крайности. Минали са 20 мача, остават още 15-16. Зимата се появяват проблеми, защото почивката е по-кратка, терените са по-твърди. Искаме да сме добре през целия сезон. Важно е да държиш ниво през целия сезон. Има опасност в края на сезона да нямаш физическата основа и да има срив, избягваме го в последните години", сподели специалистът.

"Не го казвам като клише, в нашето първенство няма лесни мачове. Всеки мач трябва да сме на върха на възможностите си. Колкото и да искаме да се абстрахираме, нямаме и толкова дълга скамейка като качество, за да пуснем в едни мачове резерви и пак да вземем точки. Играем с Лудогорец, гостуваме в понеделник в 16ч., някои фенове щяха да могат да присъстват. Целта ни е да играем добре и ако сме на нашето ниво, да постигнем добър резултат. Ние имаме някаква дистанция от първия. Сложна ситуация е да даваме приоритети. Всеки следващ мач е най-важният."

"Март месец имаме осем дни за контроли. Бяхме уредили тази среща с Азербайджан, беше в София. След това излезе поканата за този турнир. Търсихме и втора контрола. Има качествени отбори в първенството на Азербайджан. Танзания направи два равни от три мача в Купата на Африка. В случая се направи най-доброто. Няма чак да изненадваме с повиквателните. В състоянието, в което сме, не трябва никой повикан да е изненада. Не обичаме големи промени в състава. Независимо колко човека викам като бройка, искам да имаме основа, около която следващият човек, да надгради. Искаме да оставим нещо след нас, за да има основа. Ако е градивна критиката, се приема, и да не е, пак се приема. Ако тръгваш със страх, си ограничен в действията си. Опитваме да излезем от това състояние, целия негативизъм, което е към националния отбор. Говоря като цяло. Добре е да оставиш гръбнак в отбора, а не да се работи на парче. В първите два мача бяхме в изключително тежка ситуация, успяхме да се абстрахираме. Тази една седмица ни се стори като един месец. Националният отбор е лицето на България. Никой няма да каже "Тези са така, защото в държавата имат проблеми с футбола". Трябва да се абстрахираме и да показваме най-доброто", каза той относно националния отбор.

"За националния отбор искам хората отново да припознаят, че това е техният отбор, както е било преди в годините. За феновете на Черно море, аз се радвам, че направихме такъв полусезон и ги накарахме да се чувстват горди, че са фенове на отбора. Естествено, надяваме се да продължим по същия начин да ги радваме", завърши Илиан Илиев.