ВВМУ: България и Аржентина обсъдиха сътрудничеството на Антарктида

Животът

30-01-2024, 15:26

Снимка:

ВВМУ "Никола Й. Вапцаров"

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Флотилен адмирал Боян Медникаров се срещна с главнокомандващия на Военноморските сили на Аржентина адмирал Карлос Мария Алиеви.

Българският посланик в Аржентина Стоян Михайлов и ректорът на Висшето военноморско училище „Никола Вапцаров“ флотилен адмирал Боян Медникаров се срещнаха в аржентинската столица Буенос Айрес с главнокомандващия на Военноморските сили на Аржентина адмирал Карлос Мария Алиеви. Това стана преди отпътуването им за българската антарктическа база “Свети Климент Охридски” на остров Ливингстън като част от последната група от 32-та българска антарктическа експедиция.

В разговора беше отбелязано развитието на сътрудничеството между военноморските сили на България и Аржентина благодарение на ежегодните български антарктически експедиции и  допълнителните възможности за взаимодействие след включването в експедициите на научноизследователския военен кораб „Св. св. Кирил и Методий“, който в момента е на мисия на Антарктида за втори път.

Посланик Михайлов и адмирал Медникаров благодариха за ценната логистична подкрепа от Аржентина за българските полярници.

Обсъдена беше програмата на българския полярен кораб през настоящата експедиция. Посланик Михайлов отправи покана към адмирал Алиеви да се присъедини в тържествената програма в Комодоро Ривадавия в провинция Чубут, предвидена при спирането в града на кораба „Св. св. Кирил и Методий“ в средата на февруари на път обратно за България. Пристигането на българския кораб се очаква да съвпадне с отбелязването на годишнината от основаването на града на 23 февруари 1903 г. и дава възможност да бъде дадена по-голяма видимост на историческите връзки между България и Аржентина. В Комодоро Ривадавия живее една от най-старите и добре организирани български общности в Латинска Америка с над сто годишна история, чието културно дружество носи името „Св. св. Кирил и Методий" като българския военен научноизследователски кораб.

Адмиралите Медникаров и Алиеви обсъдиха и възможностите за участие на Аржентина в проекти на програмата “DEEP” на НАТО, посветена на усъвършенстване на военното образование.

Посланик Михайлов поздрави адмирал Алиеви за назначаването му начело на аржентинската армада и отбеляза, че срещата толкова скоро след встъпването му в длъжност е ясен знак за специално внимание към България.