Официално: Удължиха грипната епидемия във Варна

Животът

30-01-2024, 14:51

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Заболяемостта в региона е 244 души на 10 000 население, като най-висока е във възрастовите групи от 5 до 14 и от 14 до 19 години.

Удължиха грипната епидемия във Варна. Въведените от 25 януари временни противоепидемични мерки на територията на област Варна се удължават до 5 февруари включително. Това става ясно от публикувана в сайта на РЗИ-Варна заповед на директора проф. д-р Цонко Паунов. 

Решението е взето вчера, 29 януари, от Областния оперативен щаб за борба с грип и ОРЗ за обявяване на грипна епидемия. Съгласувано е с главния държавен здравен инспектор.

Общите временни ограничения включват преустановяване на плановите консултации на здрави бременни жени и деца; профилактичните прегледи и задължителните имунизации и реимунизации. Забраняват се свижданията, а в детските ясли, градини и училища се провежда стриктен ежедневен филтър.

Като част от противоепидемичните мерки се преустановява присъственият учебен процес от 31 януари до 2 февруари включително и провеждането на извънкласни занимания и организирани дейности с ученици от 31 януари  до 5 февруари  включително на територията на област Варна.

В момента заболеваемостта в региона е 244 души на 10 000 население, като най-висока е във възрастовите групи от 5 до 14 и от 14 до 19 години.