Учат 150 варненчета как да спасяват близките си от инсулт

Животът

29-01-2024, 16:40

Снимка:

Бързи Герои 112 в училище Гео Милев

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Най-много случаи на инсулти са регистрирани именно във Варна през 2023 г.

Благодарение на ангажираността на СУЕО "Ал. С. Пушкин" , 150 ученици от първи до четвърти клас и техните семейства ще станат част от  здравната програма „БЪРЗИ ГЕРОИ 112“, която цели да повиши осведомеността за симптомите на инсулт и да даде шанс на децата ни да имат повече време със своите любими баби и дядовци.

Инициативата се осъществява във Варна за втора поредна учебна годна с незаменимата подкрепа на CluneTech и фондация „Сърце до сърце за България“. Програмата стартира на 26 януари и ще продължи до началото на месец април. Обучителният процес е разработен от специалисти по невроконгнитивни нарушения, университетски преподаватели, училищни педагози и детски психолози и е изцяло съобразен с възрастта на децата. 

Програмата „БЪРЗИ ГЕРОИ 112″ обучава деца на възраст между 6 и 10 години, като използва естествения им ентусиазъм да споделят знанията си, за да научат всички в семейството как да разпознават и реагират при инсулт. Едно дете предава своите нови знания и умения на шест възрастни (двама родители и четирима баби и дядовци). Като основа на програмата е  заложено златното правило, че ако потърпевшите или хората около тях действат уверено и потърсят спешна медицинска помощ в първите три часа на удара, има 90% вероятност инсултът да бъде преживян без никакви последици. По време на програмата, по забавен и интуитивен начин, малките участници придобиват жизненоважни знания и умения как да разпознават симптоми на инсулт и какво да направят, за да спасят своите близки. Те получават важната мисията да повишат здравната култура на семействата си и така да спасят любимите си хора от тежките последици от инсулта.

„Сигурно ще си зададете въпроса защо включваме деца в проект за инсулт, след като инсултите обикновено се случват на възрастните хора. Нашата цел е да образоваме цялото семейство за симптомите на инсулт и как да действа всеки от членовете му, в случай на спешност. Смятаме, че най-въздействащият и сигурен начин за предаване на знанието вътре в семейството е чрез силата и ентусиазма на децата. Затова ги обучаваме за това кои са основните симптоми на инсулт, а те получават „мисията” да предадат това знание вътре в семейството си. А това реално може да спаси вашия живот или този на близките ви.“, споделя националният координатор на програмата за България Елица Хадживълчева.

Здравнообразователната програма за борба с инсулта „БЪРЗИ ГЕРОИ 112“ стартира в България през април 2021 г. и е одобрена от Министерството на Образованието, Министерството на здравеопазването и е под патронажа на Световната организация по инсулт и Българско дружество по неврология.  В България вече са взели участие над 307 училища и детски градини и са обучени над 16 000 деца и техните семейства. 

Във Варна програмата са провежда с подкрепата на голям ирландски работодател с дългогодишно присъствие на бизнес картата в града ни. Това е втора година, в която компанията подкрепя провеждането на инициативата, след като в нейното пилотно издание през февруари 2023 година се включи целият випуск първокласници на СУ „Гео Милев“. 

Според статистиката на НЗОК за изминалата година, най-много случаи на инсулти са регистрирани в региона на Варна. Според Световната организация по инсулт, един от всеки 4-ма възрастни ще получи инсулт през живота си. България е на първо място в Европа като страна, в която инсултът е най-често срещаната причина за загуба на любим човек от семейството.