Обявиха жълт код за вятър утре във Варна

Животът

29-01-2024, 16:06

Снимка:

НИМХ

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Над Черноморието ще е предимно облачно, на места с валежи от дъжд и мокър сняг.

Жълт код заради силен вятър е обявен за част от Варненска област във вторник. В общините Варна, Аврен, Аксаково, Бяла, Долни Чифлик и Белослав ще духа вятър от  север-североизток със скорост 14-19 m/s (50-69 km/h) и пориви до 24 m/s (90 km/h).

Над Черноморието ще е предимно облачно, на места с валежи от дъжд и мокър сняг.

Максималните температури ще са между 3° и 6°. Температурата на морската вода ще е между 5° и 8°. Вълнението на морето още ще се усили и ще бъде от 3 до 5 бала.

Жълт код за силен вятър е обявен в Източна и Югоизточна България. Потенциално опасно време се очаква в 7 области на страната: Добрич, Варна, Бургас, Сливен, Ямбол, Хасково и Кърджали. Ще духа силен вятър от север-североизток с пориви до 20-22 m/s.

През следващото денонощие облачността над по-голямата част от страната ще бъде значителна, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Минималните температури ще бъдат между минус 5° и 0°, в София - около минус 4°; максималните ще са предимно между 1° и 6°, в София - около 2°. Атмосферното налягане ще се задържи значително по-високо от средното за месеца.

Над планините в Западна България ще е почти без валежи и ще има разкъсвания и намаления на облачността до предимно слънчево време. В планините на изток ще бъде предимно облачно с превалявания от сняг, по-значителни в Странджа. Ще духа силен, по високите и открити части и временно бурен североизточен вятър, пише БТА. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около минус 3°, на 2000 метра – около минус 10°.

В средата на седмицата ще бъде предимно слънчево и ще се затопля; дневните температури ще се повишат чувствително. Вятърът ще се ориентира от северозапад, в сряда ще бъде слаб, в четвъртък ще се усили и ще бъде умерен и силен.