Във Варна ще актуализират регистъра на недвижимото културно наследство

Мисия Варна

29-01-2024, 16:00

Снимка:

КАБ

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

По време на процеса ще бъдат идентифицирани и нови обекти, което ще позволи на Община Варна да планира развитието си и да опазва културната памет.

Актуализация на регистъра на недвижимото културно наследство ще бъде направена във Варна, съобщи за БТА председателят на Регионалната колегия на Камарата на архитектите (КАБ) арх. Марин Велчев. По време на процеса ще бъдат идентифицирани и нови обекти, което ще позволи на Община Варна да планира развитието си и да опазва културната памет, добави той. За всички сгради ще бъдат направени нови оценки, наречени фишове. В обследванията ще се включат архитекти, археолози, конструктори. 

Инициативата е подета от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), откъдето са потърсили съдействие от гилдията на архитектите в града за обследването на сградите. За него има осигурено финансиране от Министерството на културата (МК), което ще бъде отпуснато на Община Варна, каза Велчев и допълни, че предстои среща с кмета Благомир Коцев, регионалния инспектор за район Североизточен на Инспектората за опазване на културното наследство към МК арх. Владимир Рачев, представители на НИНКН и МК, след което ще стартира процедурата. Според него обследването може да отнеме между шест месеца и година, а присъединяването на варненската архитектурна колегия, която е третата по големина в страната, ще ускори процеса и ще разшири несравнимо възможностите на програмата за актуализация на регистъра на недвижимото културно наследство в град Варна.

Арх. Велчев припомни, че в Пловдив процедурата е завършена. Във Варна е създаден сайт по общинска програма, в който има информация за сградите, но той трябва да бъде актуализиран с нови обекти, за които са постъпили искания от собствениците или администрацията за включване или отписване от регистъра. Новите фишове ще бъдат по-подробни от съществуващите описания, посочи още той. Обследване ще бъде направено на всички паметници културна ценност. 

Желаем това архитектурно наследство да се документира и запазва, каза още арх. Марин Велчев и уточни, че от гилдията са заявили готовност да участват в актуализацията, като в момента се изчакват последните административни процедури, за да стартира дейността. 

За Варна има изготвен и електронен Информационен регистър на недвижимото културно наследство, който съдържа снимки и информация, припомни още Велчев.