Сдруженията на рибарите са против ветропаркове в Черно море

Животът

29-01-2024, 13:51

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Изпълнителният директор на ИАРА Николай Георгиев каза, че откакто е начело на агенцията не е постъпвала информация за намерение за изграждане на ветропаркове

Диалог с управляващите и приемане на техните предложения поискаха от сдруженията на рибарите "Черноморски изгрев" и "БГ фиш", които се срещнаха с Николай Георгиев, изпълнителен директор на ИАРА на пристанище "Карантината" в район "Аспарухово във Варна. Те категорично са против евентуални промени в закона, свързани с поставянето на ветрогенератори в Черно море, които не са съгласувани с тях, тъй като по техни данни в Северно море вече се наблюдават негативни последици по отношение на рибните запаси от ветроперките там.

Няма диалог между държавата и сдруженията, казва Йордан Господинов, председател на сдружение "БГ фиш". По думите му никой не се съобразява с рибарите при изработването и приемането на закони. Не е намален рискът от конфликт с потенциалните ползвателите на морето. Няма платформа за редовен диалог, подчерта той. Господинов посочи, че желанието на бранша е, ако се правят офшорни централи, те да бъдат много навътре в морето и даде пример с Румъния.

По информация на Емил Милев от "Черноморски изгрев" ветрогенераторни паркови ще има около Шабла и Калиакра. Според него проблемът не се състои в това дали перките се виждат от брега или не, а какво въздействие оказват върху флората и фауната. Милев каза, че до момента не са видели резултата от оценка на влиянието.

От своя страна Николай Георгиев каза, че откакто е начело на ИАРА не е постъпвала информация за намерение за изграждане на ветропаркове. Решението, което той намира, за да се свали напрежението в бранша, е да се зонират районите, в които най-често се извършва риболов от сдруженията.