100 образователни институции кандидатстват за "Екоучилище"

Животът

28-01-2024, 15:27

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

За да се получи еко сертификат „Син флаг“ един плаж трябва не само да има чиста вода, но също така да отговаря на още 32 критерия относно чистотата, управлението на околната среда и организация, образование и информация за околната среда, безопасност за посетителите и услуги, както и за защита на природата, на брега и крайбрежната зона.

През тази година 100 български училища и детски градини работят активно, за да получат званието „Екоучилище“, съобщи БТА като се позова на председателя на Българското движение „Син флаг“ Станимир Георгиев. Той уточни, че през 2023 г. кандидатите са били 35, като 34 от тях са постигнали желания статут.

В момента само 11 български почивни бази са носители на екостандарта „Зелен ключ“, допълни Георгиев. По думите му цифрата е съвсем различна в сравнение със съседните ни държави. В Гърция със „Зелен ключ“ са отличени 549 хотела, в Турция – 148, в Словения – 200. Георгиев коментира още, че все повече гости – индивидуални туристи и компании, търсят места за настаняване или плажове, които се управляват екологосъобразно.

Неизбежно посетителите ще търсят все повече плажовете със „Син флаг“ след лятото на 2023 година, което беше изключително напрегнато и белязано с тенденциозни атаки към българския туризъм и фалшиви новини, касаещи условията по българското Черноморие. На отличените със „Син флаг“ обекти в България туристите се чувстваха спокойни и сигурни, защото този стандарт гарантира безопасността им. Като независима организация - представител за страната ни на световната ФЕО и нейната Програма "Син флаг", Българското движение много стриктно следеше през целия сезон качеството на водите за къпане. То подпомогна с авторитета и експертизата си да бъдат отхвърлени много отрицателни коментари за рисковете у нас, посочва Георгиев.