Младежите, които унижаваха своя връстничка, ще бъдат заведени в Детска педагогическа стая

Крими

27-01-2024, 16:48

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

В същото време те носят отговорност за противообществените си прояви, а ако са непълнолетни и наказателна отговорност.

Младежите, които тормозиха, биха и унижаваха своя връстничка, ще бъдат заведени в Детска педагогическа стая. Това каза за радио Варна Надежда Русева, инспектор за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към ОД на МВР във Варна. В същото време те носят отговорност за противообществените си прояви, а ако са непълнолетни и наказателна отговорност.

През 2023 година регистрираните противообществени прояви и престъпления от малолетни и непълнолетни са 267. В сравнение с предходната година има лек спад. Тогава броят е 343.
"Най-голям е процентът на извършените кражби. Тенденцията с години е такава. На следващо място в последните години наблюдаваме увеличаване на броя на престъпления, свързани с наркотични вещества. На трето място са телесните повреди."

През миналата случаите на тормоз и физическа агресия от ученици към техни връстници, по които са работили инспекторите във Варна, са 35. 

"Само 35. Според мен това не е истинският брой. Не всички стигат до полиция. Пример е случаят от онзи ден. Той излезе в медиите. При нас не дойде човек, който да заяви за случилото се. Разбрахме за него от едно училищно ръководство."

Срокът, за който младежите се водят на отчет в Детска педагогическа стая, е две години, коментира инспектор Надежда Русева.

"Като има регулярни срещи с инспектор, с обществен възпитател, ако има такъв, с психолог. Зависи каква мярка е наложена по Закона за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни."

При всички положения младежите, които проявиха агресия, ще получат наказания за това, което са сторили.