Засега няма да се променят режимите на ползване на Синята зона във Варна

Мисия Варна

26-01-2024, 15:39

Снимка:

live.varna.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

1 млн. лева би коствало синята зона във Варна да не работи в почивните дни извън лятото.

Предложение за промени в режимите на ползване на Синята зона във Варна беше във фокуса на днешното заседание на комисията „Обществен ред, сигурност и безопасност на движението“. Вносители са общинските съветници от група „Алтернативата“, които предлагат да се коригира работното време на зоната от 9:00 до 18:00, а в периода 15 септември – 15 юни, т.е. извън активния туристически сезон, да не работи през уикендите. Съветниците настояват също след третия час на ползване всеки непрекъснат следващ час престой да се таксува на цена от 3 лв. на час. Друго тяхно предложение е чуждестранните гости да бъдат улеснени и да могат да плащат ползването на Синята зона със смс през съответните чужди мобилни оператори.

Директорът на предприятието „Общински паркинги и синя зона“ Младен Иванов обясни, че работното време е било увеличено след множество жалби, особено от живущи, че не могат да паркират близо до домовете си след 19:00 часа. „Ние също направихме обследване след работното време и в събота и неделя и свободните паркоместа, с изключение на някои конкретни зони, като жп гарата например, бяха най-много 5%“, каза Иванов в зала „Пленарна“.

По думите му няма сериозна разлика в приходите от Синя зона през туристическия сезон и извън него. „Направили сме точно изчисление колко пари ще загуби Община Варна от приходи за тези 7 месеца, за които няма да работи Синя зона през уикендите. Сумата е 1 млн. лева от кратковременно паркиране и поставянето на „скоба“. Ако Общинският съвет го приеме, трябва да бъде намален бюджетът на предприятието с 1 млн. лева“, допълни Иванов.

По въпроса за улеснението на чужденците директорът на ОП „Общински паркинги и синя зона“ изтъкна, че само Варна има мобилно приложение за паркиране, позволяващо на англоговорящи да го използват.  Също само във Варна има възможност за плащане в търговски обекти. По думите му никъде в България чужденците не могат да платят със смс, защото фирмите, обслужващи Синята зона, имат договори само с български мобилни оператори.

Според инж. Иванов има техническа възможност след третия час шофьорите да се таксуват на цена от 3 лв. на час. Въвеждането на различна цена обаче означава да се променят всички знаци и да се ангажира друг кратък номер, тъй като само на един кратък номер може да е на една цена. „Трябва да се извърши допълнителна разработка на функционалностите на системата, което ще изисква още средства“, посочи той.

Предложението за промени в режимите на ползване на Синята зона не получи подкрепата на членовете на комисията. Тези въпроси ще бъдат обсъдени и от Транспортната комисия. Ако тя ги одобри, ще бъдат внесени за разглеждане от Общинския съвет.

Друга тема на днешното заседание беше предложение от групата на „Възраждане“ за пренастройване на светофарните уредби в града. Съветниците настояват да отпадне предимството на шофьорите пред пешеходците, когато свети зелен светофар. Т.е. светлините за пешеходците да светват 2-3 секунди по-рано от тези за автомобилите. Предложението беше одобрено и предстои да бъде изпълнено от общинско предприятие ТАСРУД, поддържащо и експлоатиращо светофарните уредби, с уточнението, че не на всички места в града то е приложимо.