В НСОРБ ще работя за транспортната свързаност в Северна България и за икономическия растеж на общините

Мисия Варна

26-01-2024, 15:29

Снимка:

live.varna.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Благомир Коцев бе избран единодушно за кандидат за член на УС на НСОРБ по време на Регионалното делегатско заседание на общините от Североизточния район за планиране.

Кметът на Община Варна Благомир Коцев бе номиниран и избран с пълно единодушие за кандидат за член на УС на Националното сдружение на общините в Република България. Окончателният избор на състава на органа ще се проведе на Общото събрание в края на  февруари в гр. София.

Регионалното делегатско заседание на общините от Североизточния район за планиране се провежда в Златни пясъци.

В обръщението си към делегатите Благомир Коцев посочи, че е поласкан от номинацията и демонстрираната подкрепа за членството му в УС. Като нов кмет за мен вашият опит е особено важен. Срещата, която организирах още първите дни на мандата си, бе именно с колегите кметове от Североизточна България, за да споделим опит и да работим заедно за нови инвестиции, икономически просперитет и съвместни проекти в свързаността и туризма, посочи Коцев.

Ние сме партньори, а не конкуренти. В УС на НСОРБ моите приоритети ще бъдат свързаността и ускоряване на доизграждането на АМ „Хемус“, напредъка на строителството на АМ „Черно море“,  ремонта на „Аспаруховия мост“, чието проектиране започва през 2024 г., а реализацията на основния ремонт ще бъде през 2025 г. – все проекти, които са важни за Северна България, но и за страната, посочи той. Именно това бяха и разговорите ми с премиера Денков и министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков в последните дни.  Той посочи също, че възобновяването на строителството на АМ „Хемус“ е добра индикация за региона и за икономическото му оживление.

В НСОРБ Коцев пое ангажимент да работи с кметовете на партньорска основа. В общ интерес е привличането на европейски средства и нови инвеститори, интегрираните инвестиции и решаването на общите ни проблемите и в Северна България, и на Североизтока, но и в цялата страна, каза той. Много от вас са с доста мандати зад гърба си и за мен това би било ценен опит. Вярвам в  ползотворното сътрудничество на общините, за да създадем устойчиво партньорство и икономически растеж в полза на хората, посочи Коцев.

За кандидат-членове на УС бяха избрани още кметът на Аксаково Атанас Стоилов и кметът на Върбица Мердин Байрям. Благомир Коцев бе избран за кандидат-член на УС с пълно единодушие. За кандидат за член на Контролния съвет бе избран проф. Христо Христов, новият кмет на Шумен.