„Българи от старо време“ идва във Варна на 1 март

Варна Лайф

26-01-2024, 14:20

Снимка:

Държавна опера - Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Премиера – 1, 2 март 2024 г. от 19.00, Държавна опера Варна.

През 2024 г. любимата българска оперета „Българи от старо време“ оживява отново на варненска сцена, отново в прочит на Николай Априлов. В 77-ия си творчески сезон Държавна опера Варна кани известния оперетен режисьор да постави за четвърти път емблематичната творба на Асен Карастоянов, след изключително успешните постановки от 2005, 2011 и 2016 г.
 
Сравнявана с „Ромео и Жулиета“, но с щастлив край, оперетата следва едноименната повест на Любен Каравелов за копривщенските големци, които заради съседска свада отказват да оженят децата си, отдавна влюбените един в друг Лиляна и Павлин. И както всички знаят, след много перипетии, в които по възможно най-забавния начин се разкрива народопсихологията на българите от епохата на Възраждането, любовта побеждава.
 
„Съюзила музиката с театъра по един чудесен начин, „Българи от старо време” остава най-желаната и най-възторжено приета българска оперета, заради героите, заради духа, заради стремежа към свобода. Не само физическата свобода, но и свободата на нравите, защото това е вечният конфликт между Дядо Либен и Хаджи Генчо. И още заради прекрасната музика с толкова българско звучене, заради шевиците и костюмите, заради всичко, което е заложено в нашето ДНК“, изтъква режисьорът по повод третото издание на „Българи(те) от старо време“.
 
Със същата нагласа и същото пристрастие той подхожда и към четвъртото издание на своя варненски сериал. И ако в предишните постановки аплодирахме актьорските изпълнения на Стефан Рядков и Руслан Мъйнов, Герасим Георгиев-Геро и пак Стефан Рядков, Стефан Рядков и Пламен Георгиев, сега образите на прочутите опоненти от патриархална България ще пресъздадат Иво Танев (Дядо Либен) и Владислав Карамфилов – Въргала (Хаджи Генчо). В останалите роли ще видим: Милена Захариева, Борис Луков, Пламен Михайлов, Благовеста Статева, Мария Павлова, Жана Костова, Велин Михайлов, Лилия Илиева-Михайлова, Мартин Киров, Илко Захариев, Калина Жекова, Вяра Железова, Даниела Рабчева и др. Актуализираният прочит на класиката личи, освен в обновения артистичен състав, и в новите сценични декори и костюми на Ася Стоименова. Оркестъра на Държавна опера Варна дирижира Стефан Бояджиев, диригент на хора е Надежда Маккюн, а хорото на сватбата ще поведе танцовият ансамбъл „Одесос“ при МВР Варна, с хореограф Радослав Иванов. Премиерата предстои на 1 и 2 март, в навечерието на Националния празник.
 
„БЪЛГАРИ ОТ СТАРО ВРЕМЕ“
Оперета от Асен Карастоянов
Либрето Коста Райков
По повестта на Любен Каравелов
Диригент Стефан Бояджиев
Режисьор Николай Априлов
Сценография и костюми Ася Стоименова
Хореография Радослав Иванов
Диригент на хора Надежда МакКюн
Действащи лица и изпълнители:
ДЯДО ЛИБЕН – Иво Танев
ДЕЛА – Милена Захариева
ПАВЛИН – Борис Луков, Пламен Михайлов
ХАДЖИ ГЕНЧО – Владислав Карамфилов – Въргала
ЦОНА – Благовеста Статева
ЛИЛЯНА – Мария Павлова, Жана Костова
ИВАН – Велин Михайлов
ЯНКА – Лилия Илиева-Михайлова
ЕРЧО – Мартин Киров
ГЕРЧО – Илко Захариев
ЦИГАНКА – Калина Жекова, Вяра Железова
БАБА ТОДОРА – Даниела Рабчева
КЛЮКАРКИ – Галина Великова, Марина Иванова, Полина Бахчеванова,
Красимира Митева, Миглена Страдалска, Събина Матеева
Хор и оркестър на Държавна опера Варна
Със специалното участие на Танцов ансамбъл „Одесос” при МВР Варна