Варна ще си сътрудничи с най-значимия туристически град в Аржентина – Мар дел Плата

Мисия Варна

26-01-2024, 13:04

Снимка:

Фейсбук

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Кметът Благомир Коцев отговори на поканата на градоначалника на аржентинския град Гилермо Монтенегро за подписване на споразумение за сътрудничество между двата града.

В отговор на поканата за сътрудничество от страна на Гилермо Монтенегро, кмет на град Мар дел Плата в Аржентина, варненския кмет Благомир Коцев го покани във Варна за сключване на споразумение за сътрудничество.  Двустранната кореспонденция и положителните нагласи за обмен и диалог между Мар дел Плата и Варна са на етап на задълбочаване, на базата на което можем да пристъпим към подписване на споразумение.

Това се казва в писмото, изпратено от кмета Благомир Коцев до колегата му Гилермо Монтенегро. Варна е третият по големина град в България, голямо морско пристанище на Черно море, притежава уникални природни дадености, историческо и културно наследство, икономически ресурси, се казва в поканата на Коцев, като се изтъква, че със своите шест университета, привличащи студенти от целия свят, градът ни  притежава потенциал да се превърне в академичен и икономически център на регионално и на национално ниво. Варна има амбицията да се развива като град на растежа и иновациите, град на действието. Нашият екип поставя акцент върху интензивното развитие на IT сектора, синята и зелената икономика, иновативните индустрии и компаниите, разработващи изкуствен интелект, се казва още в поканата от Благомир Коцев.

Градът Мар дел Плата, познат в Аржентина като „Щастливият град“, е разположен на Атлантическия океан, провинция Буенос Айрес, и се смята за най - важният туристически и балнео-център в Аржентина, също ключово пристанище, град с архитектурно - исторически паметници, богато културно наследство, добре развита икономика. В града живеят над  600 000 жители (седмият град по брой население в Аржентина и трети в Провинция Буенос Айрес). Като туристическа дестинация Мар дел Плата посреща всяка година между 2-3 милиона посетители, привлечени от красивите плажове и лагуни, културно-историческите забележителности, мекия и лечебен климат, атрактивната флора и фауна – смес от Амазония и Патагония. Градът разполага с добре развит сухопътен, самолетен и морски транспорт, което го превръща и в ключов икономически и търговски център. Сред най-динамично развиващите се сектори в града, осен туризма, са земеделието и селското стопанство, животновъдството и  риболова, машинната и текстилна промишленост, образованието.

За задълбочената кореспонденция между кметовете на двата града допринесоха началникът на Висшето военноморско училище “Никола Й. Вапцаров” флотилен адмирал проф. д.в.н Боян Медникаров и контраадмирал Марсело Тарапов - генерален директор по обучението и подготовката на Военноморските сили на Аржентина, по повод експедицията на научноизследователския кораб „Св. св Кирил и Методий“, от състава на ВВМУ. Мар дел Плата е вече традиционна спирка на кораба по пътя му до българската база на о. Ливингстън в Антарктика.

Кметът Коцев предаде писмото на началника на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ - флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, който ще го връчи на кмета на аржентинския град.