Тече извънредна проверка по случая с възрастната жена, за която се предполага, че е пострадала в хоспис

Крими

24-01-2024, 13:22

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

До настоящия момент в АКСУ не са постъпвали сигнали, свързани с качеството на предоставяната от доставчика услуга.

Агенцията за качеството на социалните услуги (АКСУ), която е към Министерство на труда и социалните грижи е този орган, който упражнява контрол върху домовете за стари хора в страната. Свърваме се с Агенцията по случая с пострадалата възрастна жена, която е била настанена в дом за стари хора във Варна и за която ни сигнализираха нейни близки, че е получила наранявания именно в този дом.  

На въпрос от страна на нашата медия дали е осъществяван контрол в конкретния дом за стари хора, Христина Пантева, началник отдел в Агенцията за за качеството на социалните услуги (АКСУ) отговори:

"Социалната услуга е проверявана два пъти, последната проверка е извършена през месец ноември 2022 г. В момента се извършва извънредна проверка за спазване правата на потребителите на социалната услуга. Проверяващата комисия от АКСУ трябва да изготви констативен протокол с резултатите от проверката в срок до 02.02.2024 г. В зависимост от резултатите ще се прецени необходими ли са и какви последващите действия по отношение на доставчика на социалната услуга". 

Христина Пантева коментира и кои са критериите за добра социална и здравна услуга, които Агенцията упражнява, както и какви са наблюденията им за конкретния дом и предлаганата услуга: 

"Критериите за съответствие със стандартите за качество на социалните и интегрираните здравно-социални услуги са в три основни направления – организация и управление на услугата; квалификация и професионално развитие на служителите, които осъществяват дейността по предоставянето на услугата; ефективност на услугата с оглед на постигнатите резултати за лицата, които я ползват, в отговор на потребностите им. Стандартите за качество и критериите за тяхното изпълнение са регламентирани в Приложенията към Наредбата за качеството на социалните услуги. РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Министерство на труда и социалната политика Агенция за качеството на социалните услуги.

При проверките не са констатирани нарушения, свързани с прякото обгрижване и обслужване на потребителите. Провеждани са интервюта, по време на които потребителите са споделили удовлетворение от полаганите грижи от служителите. Констатирани са нарушения, свързани с воденето на задължителната документация, регламентирани в Закона за социалните услуги и в Наредбата за качеството на социалните услуги, която е в сила от 01.07.2022 г. Предвид факта, че в Наредбата е регламентиран 12-месечен период от влизането й в сила (до 01.07.2023 г.), в който доставчиците на социални услуги следва да ги преведат в съответствие със стандартите за качество, по време на тези проверки е оказана методическа подкрепа на доставчика по отношение създаване и поддържане на необходимата документация, като е обърнато внимание на нормативно определения срок за това. Установено е занижено санитарно-хигиенно състояние на специализираната среда, както и занижен контрол по отношение начина на съхранение и прилагане на лекарствени продукти, за което е сигнализирана Регионална здравна инспекция – Варна, която е предприела мерки по компетентност, предвид регистрирания в обекта здравен кабинет", допълни Христина Пантева

До настоящия момент в АКСУ не са постъпвали сигнали, свързани с качеството на предоставяната от доставчика услуга. От там поясняват, че "рутинен контрол“ се извършва посредством периодични и тематични проверки, осъществявани съответно на две или три години, въз основа на заповед, с която се определят длъжностните лица, които да извършат конкретната проверка.

Варненският дом за възрастни хора е лицензиран от АКСУ за предоставяне на социалната услуга „Резидентна грижа“ с целева група „Възрастни хора в надтрудоспособна възраст“, валиден до 22.12.2026 г., т.е. срокът е пет години. При изтичане на лиценза, той се подновява отново чрез пълната документация, която се изисква по закон, но може и да бъде отнет, ако не отговаря на посочените по-горе критерии, допълват от Агенцията.