Антарктиците ни се натъкна на останки от военен самолет (СНИМКИ)

Животът

23-01-2024, 12:58

Снимка:

ВВМУ "Никола Й. Вапцаров"

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Намерените отломки с точните координати на позициите на откриването им, ще бъдат предадени в Чилийската военна база на о. Кинг Джордж.

По време на осигуряване на научен проект по набиране на геоложки проби в района на залива "False bay" и нос Бърнард пойнт на о. Ливингстън, учените-геолози Дойчин Боянов, Калин Найденов, Кирил Досков и Марчо Паунов съобщават на борда на научноизследователския кораб (НИК) "Св. св. Кирил и Методий" за намерени на брега метални и композитни фрагменти и отломки.
Същите, заедно с геоложките пробиса качени от тях на борда на НИК 421 и предоставени на неговия екипаж.
 
След проведен оглед и проучване на отломките на борда на кораба, се достига до предположение, че те са част от конструкцията на военен самолет.
 
На базата на историческа справка за самолетни инциденти в района на Антарктика е установено, че Чилийските ВВС губят транспортен самолет С-130 "Херкулес" през 2019 година в района на пролива Дрейк при полет от Пунта Аренас към о. Кинг Джордж (Южни Шетландски острови).

Командването на НИК 421 установява комуникация с представител на Антарктическото въздушно командване на Чилийските ВВС, който проявява интерес към намерените отломки и изисква при възможност същите да бъдат предадени във военната им полярна база Фрей, намираща се на о.Кинг Джордж (25-ти май).
Намерените отломки с точните координати на позициите на откриването им, ще бъдат предадени в Чилийската военна база на о. Кинг Джордж, по време на престоя на кораба в района на залива Максуел на 31.01 и 01.02. 2024 г.